Tema / Læselisten: Tomas Lagermand Lundme anbefaler

Tomas Lagermand Lundme skriver bøger til børn, unge og voksne. De er ofte humoristiske med temaer som homoseksualitet, kærlighed, pubertet og nogle er selvbiografiske. Han løb selv rundt og legede Christiane F.s kæreste som ung, inspireret af hendes bog, men hvilke bøger vil han anbefale til sommerens læsning?

 

Kig med og se, om der er noget for dig.

På min læseliste: On Earth We’re Briefly Gorgeous

"On Earth We’re Briefly Gorgeous af Ocean Vuong vil jeg læse på engelsk. Jeg læste den i den danske oversættelse, da den udkom. Jeg synes, at Ocean Vuong er en fantastisk stor lyriker, der skriver hudløst og meget ærligt om sex, skam og smerte i hans erindringsmosaik af en bog, som myldrer med billeder, der er svære at slippe igen. Bogen er meget smukt oversat af en af vores egne gode lyrikere, Caspar Eric. Her på eReolen er der også en podcast med Caspar, hvor han fortæller om at oversætte romanen til dansk. Den podcast vil jeg også glæde mig til at høre en dag, det regner. På dansk hedder romanen Vi er kortvarigt smukke her på jorden - og det er jo rigtigt nok. Det er vi alle sammen. Ganske kort. Ligesom sommeren også altid er det. Alt, alt for kort."

En bog jeg har læst for nyligt: Drengen i den stribede pyjamas

"Drengen i den stribede pyjamas af John Boyne, illustreret helt fantastisk af Oliver Jeffers. Alt, hvad Oliver Jeffers er med i, er generelt bare godt. Det er en bog om to drenge i en koncentrationslejr. Den er så sanselig i sine nedslag. Man tuder hele tiden, fordi det er så sindssygt, at vi har haft en verden, der har set sådan ud. Det er ufatteligt, men et vidnesbyrd af dimensioner i sin skarpe optegning."

En bog, der har inspireret mig: I morgen er det slut

"En af de bøger, der har haft størst betydning for mig, er helt sikkert I morgen er det slut af Christiane F. Både filmen, bogen og soundtracket med David Bowie var hele min 80’er opvækst på Amager, hvor min kusine og jeg drønede rundt i Amager Centret og legede, vi var stiknarkomaner og boede i Vestberlin. Jeg var altid Detlev, Christianes kæreste, som også var trækkerdreng, så de havde råd til stofferne. Der skete bare ikke så meget sjovt på kundetoiletterne i Amager Centret, som der sikkert skete på hovedbanegården i Vestberlin. Når jeg er i Berlin i dag, har jeg mine faste Christiane F.-steder, som jeg genbesøger gang på gang. Så er jeg lidt Detlev igen. Jeg elsker Berlin. Det er det bedste sted på jorden."  

 

Du kan finde bøgerne og nogle af Tomas Lagermand Lundmes egne bøger herunder.