Tema / Læsestof til familieferien i de norske fjelde

Fredag i uge 7 tager vi alle ni med Oslobåden for at komme på familiens sædvanlige langrendsferie på Sjusjøen ved Lillehammer i Norge.

Vi  glæder os til dejlige ture på de fine løjper i skønne omgivelser, og når vi kommer hjem i hytten, hygger vi os med spil og nybagte vafler. 

Der skal også læses, så derfor har jeg fundet frem til de bøger, jeg vil anbefale børnebørn og resten af familien.

 

Den 12-årige pige kan godt lide fantasi, så hun vil blive glad for Lene Dybdahls serie om Nøglens vogtere og Trudi Canavans serie om Sonea.

 

Hendes lillebror, der lige er blevet 10, vil nok gerne læse Game on af Andreas Nederland, for han er ret glad for computerspil.

 

Deres fætter på 9½ holder af FC Mezzi, så hvis der er en i serien, han endnu ikke har læst, får han den, og ellers vil han nok synes, at serien ”De 3 måske 4” er sjov. Den vil de to andre drenge nok også gerne læse.

 

Til den yngste dattersøn på 7½ er Freddy og monstrene et godt bud, selv om de er lige i overkanten til selvlæsning. Derimod kan han sagtens læse Peter Gotthardts bøger om Neko selv.

 

Vores døtre på 39 og 41 vil forhåbentlig blive lige så glade for Eowyn Iveys Snebarnet, som jeg har været, og begge vil også læse Dyrets år af Lone Hørslev med fornøjelse. Desuden har jeg fundet en serie til dem hver, som kan hensætte dem til deres år i udlandet.

Så selvom den ældste hellere ville læse Ola Bauer på norsk, klarer hun nok den danske udgave. Den yngste vil nyde Friedrichs Glausers krimiserie pga. den schweiziske lokalkolorit, selv om hun nok havde foretrukket den på originalsproget.  

 

Til svigersønnen på 41 nupper jeg Knud Rasmussens Den store slæderejse, fordi han er udstationeret i Grønland med familien; jeg regner med, at den stadig er lige så spændende, som da jeg læste den som 14-årig. Ellers må han læse Jacob Bech Nygårds Solen står lavt.

 

Min gemal på 66 vil garanteret gerne læse Vinterhavn af Thorkild Hansen. Min far og jeg var helt opslugte af serien med slaverne på en sommerferie for snart 50 år siden. 

 

Og hvad skal jeg (65-årige) så selv læse? Ja, naturligvis Salka Valka, som jeg omtalte for nylig, og derudover vil jeg gerne have nogle krimier af Søren og Morten Ellemose med på iPad'en.

 

Rigtig god vinterferie - og også god fornøjelse med læsningen, selv om du ikke skal på ferie nu.

/Hanne Ougaard, bibliotekar i Kultur Ø, Københavns Biblioteker

 

Foto: Uffe Ougaard, 2016