Tema / Lars Thiesgaard anbefaler

Hvis du har lyttet til Lars Thiesgaards rolige indlæserstemmer, har du måske svært ved at forestille dig, at det også er ham, der lægger stemme til mange kendte og elskede tegnefilmsfigurer – for eksempel Pumpa i Løvernes Konge og Grislingen i Peter Plys. Lars Thiesgaard er nemlig oprindeligt uddannet skuespiller fra Odense Teater og har i mange år arbejdet som dubber på udenlandske tegnefilm. Men han er også en af de mest garvede og populære lydbogsindlæsere i Danmark med alt fra børnebøger og krimier til faglitteratur og samtidsromaner på CV’et. eReolen har talt med ham om hans arbejde som indlæser og om den gode lydbog.

 

Hvordan går du til opgaven? Hvad gør du for at forberede dig, og hvilke udfordringer oplever du undervejs?

”Hvis det er en forfatter jeg ikke kender, går jeg på nettet og finder ud af, hvem vedkommende er. Hvad har han/hun ellers skrevet, prøver at få et indtryk af forfatterens personlighed og baggrund. Dernæst læser jeg bogen og ser, om der er navneudtaler eller andre udfordringer, hvor det er nødvendigt at jeg søger information, inden jeg går i gang. Senest på Murakamis Mordet på Kommandanten, bog 1 og 2 – her har jeg haft et samarbejde med bogens oversætter, Mette Holm, som har hjulpet mig til at lægge betoningerne rigtigt på de mange japanske navne. Før indtalingen af Mortal Engines 1 og 2, har jeg haft en dialog med forlagsredaktøren om, hvordan vi kunne få udtalen af navnene i bogen til at matche med udtalen i filmen, som kommer i biograferne her til december.”

 

Hvad er det bedste ved jobbet?

”Det bedste ved jobbet er, at man kan slå mobiltelefonen fra og så fordybe sig i at indlæse et par timer eller tre. Mange af bøgerne giver inspiration og ting at tænke over, og selv om jeg er koncentreret om at formidle bogens tekst, så kommer jeg jo meget tæt på teksten – og engagerer mig i bogens problemstillinger. Jobbet er jo meget forskelligt fra jobbet som skuespiller, hvor man står på en scene eller bliver filmet – her skal man ikke huske tekst udenad, man skal ikke i sminken, og der er ingen kostumer eller rekvisitter, man skal tage sig af.”

 

Hvad er en god indlæsning efter din mening?

”Jeg lytter selv meget til lydbøger – tjekker mit eget arbejde og lytter til mine mange dygtige kolleger. Jeg kan bedst lide den indlæsning, hvor jeg kan høre at indlæseren lever sig ind i bogens univers. Formidler bogens tekst med varme i stemmen og vågent sind. God og tydelig udtale er også et plus i min bog.”

 

Er der en bog, du er særligt stolt af at have indlæst, en der har gjort særligt indtryk?

”Jeg er stolt af at have indlæst rigtig mange gode børnebøger. Her beder forlagene mig om at gøre brug af de mange stemmer, jeg har fundet igennem mange år, hvor jeg primært har arbejdet med at lægge stemme til tegnefilm. Det elsker jeg. Af voksenbøger er jeg stolt af at have fået opgaven med Haruki Murakamis seneste bog ”Mordet på Kommandanten”. Bogen har gjort stort indtryk på mig, og den ”magiske realisme”, Murakami beskriver, tiltaler mig meget og åbner for nye måder at se verden på. Da jeg i sin tid ville være skuespiller, var det netop for at være med til at fortælle gode historier, der i bedste fald kunne være med til at forandre verden. Det får jeg også lov til at være en del af, når jeg indlæser lydbøger.”

 

Hvordan kom du i gang med at indlæse lydbøger?

”Jeg er søn af en boghandler i den lille sønderjyske by Graasten. Så bøger har været en stor del af mit liv, og jeg læste rigtig meget, da jeg var barn. Jeg gik også til amatørteater og var vild med replikker og skuespil. Mine første lydbøger indtalte jeg som helt ung, fordi en lærer på min skole syntes, jeg havde en god stemme, og netop havde bygget sit eget lille lydstudie i baghaven. Her indlæste jeg, i langsomt tempo og med tydelig udtale, bøger, som skulle hjælpe børn med at blive bedre til at læse. Og senere nogle ungdomsromaner. Så blev jeg uddannet skuespiller og fik med alderen også tilbudt at indlæse voksenbøger.”

 

Har du et godt råd, hvis man gerne selv vil i gang?

”Hvis man gerne selv vil i gang med at indlæse lydbøger, skal man først og fremmest have en god og behagelig stemme, og så skal man være vild med ord, med bøger, med at læse og med at formidle noget til andre. Når jeg sidder og indlæser en lydbog, forestiller jeg mig altid, at der sidder nogle rundt om mig og lytter, dvs. at jeg henvender mig til nogen, helt konkret. Man kan jo evt. starte med at læse højt for sin kæreste eller ægtefælle eller sine børn – og hvis man kan få dem til at lytte og blive interesserede i det, man læser, så er man allerede godt på vej.”

 

Lars Thiesgaard har bl.a. indtalt eReolens julekalendertitel, Eventyrbogen af Peter Madsen. Du finder det første af eventyrene og et udvalg af andre bøger indlæst af Lars Thiesgaard her.