Tema / Litterært nytårsforsæt

Mange mennesker har et nytårsforsæt og for en dels vedkommende vedrører det litteratur. Måske vil man læse flere bøger i det nye år eller læse nogle nogle af de klassikere, man synes, alle bør læse. Du ved dem, man næsten kan have dårlig samvittighed eller ligefrem skamme sig over ikke at have læst endnu.
 

Først og fremmest vil jeg understrege, at jeg ikke mener, man bør skamme sig – hverken over, hvad man har eller ikke har læst. Man skal kun skamme sig, hvis man slet ikke læser... Nå, spøg til side!

Denne understregning til trods, så kender jeg den dårlige samvittighed. Dels fordi jeg som bibliotekar mener, at jeg bør have en vis litterær ballast, dels fordi jeg tror på, at mange af de tanker, gode bøger rummer og er skrevet på baggrund af, kan få mig til at se verden på nye måder, der gør livet og virkeligheden endnu mere fascinerende!

Gem ikke Proust til pensionen

Jeg kan ofte tage mig selv i at tænke det, som jeg også ofte hører andre sige: ”Den bog læser jeg, når jeg går på pension”. Men lad nu være med at udskyde alt for meget til de glade pensionsdage! Gør du det, får bøgerne ikke mulighed for at påvirke dig i lige så mange år.

Fx vil jeg råde dig til at give dig i kast med Marcel Prousts På sporet af den tabte tid, så snart du kan. For det er en bog, der får sine læsere til at se verden på en ny måde, når de slår blikket op fra bogen og ud mod verden. Pludselig ser man nuancerne på træets blade, man smager hver en note i en mundfuld mad, og man opfanger hver en snert af den duft, vinden bringer med sig.

Noget lignende kan Karl Ove Knausgårds årstids-bøger, og de har nok en mere tilgængelig form, der nemt kan tilpasses en travl hverdag. Bøgerne består af en række korte, selvstændige og essay-agtige tekster på 1-2 sider om alverdens fænomener, personer og ting. Det hele iagttages med det særlige knausgårdske blik, der – på én og samme tid – har øje for de hverdagslige og eksistentielle bevægelser.

Litterært nytårsforsæt

Hermed følger en række bøger, som enten er bøger, jeg vil anbefale dig at dykke ned i, fordi de får verden til at stråle ( som Proust og Knausgård), eller bøger, jeg selv har dårlig samvittighed over ikke at have læst endnu, men som jeg ved kan oplyse nye dele af verden og tilværelsen for mig, og som jeg derfor har som nytårsforsæt at give mig i kast med i 2022.

Rigtig godt nytår og god læselyst!

/Mathias Emil Stenrøs, eReolen og Husum Bibliotek