Foto af mand i mørke

Tema / Litteraturens moderne mand(efald)

Længe har ligestilling mellem kønnene og særligt kvinders position i samfundet været under stor udvikling. Med rette. Men hvor stiller udviklingen mændene og deres forestillinger om maskulinitet?


Ét sted, man kan lede efter et svar, er i forskningen om mænds psykiske sundhed. Her finder man statistikker, der viser, at mænd oftere end kvinder ender på gaden eller i fængsel, oftere begår selvmord og er mere ensomme. Et andet sted at lede efter svar på artiklens indledende spørgsmål er i litteraturen.

For samtidslitteraturen vrimler med mænd, der tvivler, søger, vralter og vælter. Den moderne mand er i litteraturen langt fra ensidig, men flertydig og måske derfor ofte forvirret og famlende.

Hvad er en mand?

Det ses bl.a. i norske Geir Gulliksens seneste roman Den jeg skulle blive. Den handler nemlig om den midaldrende Hennings undersøgelse af, hvorfor han blev den mand – far, søn og kæreste –, han blev, hvad maskulinitet er, hvad en mand er, og om alle de forestillinger og fordomme, der omklamrer ham alene i kraft af hans biologiske køn.

Karriere eller forældreskab?

Maskulinitet synes at være noget, der optager vores naboer mod nord. I Karl Ove Knausgårds mastodontværk Min kamp flyder det med dybe refleksioner over maskulinitet, farrollen – både hvad angår Knausgårds forhold til sin egen afdøde far og til sine børn – og over fx forholdet mellem forældreskab og karriere. For hvordan balancerer man sine følelser og prioriterer sin tid, når man er på barsel og skal passe børn, men egentlig helst vil tilbage på kontoret og være verdenskendt forfatter?

 

Er du mere til digte, findes der digtsamlinger som Søvn af Rolf Sparre Johansson og Barnevognshaiku af Rasmus Nikolajsen, som du kan høre mere om i episoden Far i bøgerne fra eReolens egen podcast Læsefeber.

Vold i parforholdet

I Pablo Llambías’ Natteskær torpederes jeg-fortælleren ud i en midtlivskrise, da han efter en personsag af #metoo-karakter afskediges fra det universitet, han underviser på. I stedet vikles han ind i et parforhold med ekstreme højde- og lavpunkter. I et velovervejet, men også ligefremt sprog diskuterer Llambías maskuline idealer, bl.a. ved at behandle et så tabuiseret tema som ”vold i parforholdet” – med kvinden som den voldelige part!

Skilsmisser og midtlivskriser

De senere år er der i det hele taget udkommet adskillige bøger om mænd i midtlivskriser, ofte med afsæt i skilsmisser. Fx Per Pettersons indsigtsfulde og langsomme Mænd i min situation eller den opbyggelige Ar af Auður Ava Ólafsdóttir, som vandt Nordisk Råds Litteraturpris 2019.

 

Som det ses, er der mange slags mænd at tage fat på. God læselyst!

/Mathias Emil Stenrøs, eReolen og Husum Bibliotek