Billede af indlandsisen set oppefra

Tema / Lydbøger: Døden på isen

Ludvig Mylius-Erichsen var 35 år gammel, da han døde i 1908 - men inden for de år nåede han vidt omkring, både fysisk og mentalt. Han var digter, forfatter, journalist, ægtemand og meget andet - det skrevne ord fyldte meget, men egentlig startede han på jurastudiet. Det passede ham ikke, måske fordi der var en udlængsel i ham, som gjorde ham til det, han nok er mest kendt som: polarforsker.

 

Den første ekspedition til Grønland

Det var især Grønland, Ludvig Mylius-Erichsen brændte for. Han kom til at stå for to ekspeditioner dertil: Den litterære Grønlandsekspedition til vestkysten i årene 1902-1904 og Danmarkekspeditionen til Nordøstgrønland i 1906-08. Den første af ekspeditionerne blev gennemført med et kunstnerisk sigte - man ønskede at beskrive landet fra både en kunstnerisk og en folklorisk synsvinkel. Det førte bl.a. til, at mange af grønlændernes sagn og myter blev nedskrevet. Godt hjemme i Danmark inspirerede den Mylius-Erichsen til at skrive digtsamlingen Isblink. Den blev dog ikke synderligt positivt modtaget, da den også var meget kritisk overfor kongehuset.

 

En fatal afslutning

Men i 1906 drog han afsted igen, og denne gang blev det fatalt.

Danmarkekspeditionen havde til formål at udforske den nordligste del af Østgrønland. Ingen havde før trodset kulden og draget så langt nordpå, og man vidste, at det var farligt. Der er noget særligt ved at læse om udvidelsen af grænserne i denne periode - alting sker roligt og velovervejet, og en forsinkelse kan godt komme til at vare et år, men de mennesker, der drog ud, var typerne, der løftede skuldrene lidt højere om ørene og fortsatte gennem stormen. Der er skrevet meget om perioden, for Ludvig Mylius-Erichsen var ikke den eneste opdagelsesrejsende, der blev draget af Grønland. På sin første ekspedition havde han bl.a. Knud Rasmussen med, men det var andre, der drog med ham i 1906. Og det var andre, der døde sammen med ham på den fatale Danmarkekspidition.

 

Jeg har samlet en række lydbøger, der kommer omkring både Mylius-Erichsen og Danmarkekspeditionen. De er perfekte at have i ørerne, når det danske vejr rusker i vinduerne. De er historien om at nå vidt - men også om at betale prisen.