Tema / Lydbogsklassikere jeg har til gode

Her i den mørke novembertid, hvor man kan blive træt og modløs, er lydbøger oplagte som god underholdning og værn mod tristhed og tomhed. Helt personligt har jeg været en ivrig lytter af en vis, ikke længere eksisterende, radiostation, så nu står jeg med et problem. Hvad skal jeg lytte til om morgenen og til og fra arbejde i mine hovedtelefoner?

 

Derudover har jeg også en målsætning om at få læst flere klassikere i år. Det er et vidt begreb, hvad det vil sige, men her skal det blot forstås som bøger med en vis tid på bagen, fortrinsvis fra det sidste århundrede, der ofte har været genstand for adskillige læsninger, udbredelse, debat, genudgivelser og oversættelse til mange sprog. En del på listen er også at finde på en norsk liste over verdenslitteratur, som jeg varmt kan anbefale, og som vi brugte som en ud af flere kanoniseringer af verdenslitteraturen, da jeg i sin tid studerede litteraturhistorie i Aarhus. Man skal altid være varsom og kritisk over for vedtagne, kanoniserede helte og traditioner, så listen er bestemt ikke udtømmende, men rummer dog også en masse f.eks. ikke-vestlig litteratur fra oldtiden til i dag, som man endelig kan lade sig inspirere af, for litterære klassikere er noget der konstant forhandles og forandres over tid. 

 

Klassikere med på farten

Fælles for næsten alle lydbøgerne på listen er, at jeg helt vildt gerne vil høre dem blive læst højt, mens jeg gør mig klar om morgenen, eller når jeg cykler rundt i hovedstadsområdet, og har brug for at kaste mig over en ny og forhåbentlig interessant litterær oplevelse. Der er både danske og engelske lydbøger på listen, og der burde være noget for enhver med bred smag og hang til verdenslitterære klassikere. Værkerne har nemlig på sin vis modstået tidens tand, og jeg har læst og holder meget af flere andre tekster af en række af forfatterne, såsom Jorges Luis Borges, Kurt Vonnegut (Slaughterhouse 5 er en af mine top læsefavoritter) og David Foster Wallace. De pågældede værker har jeg stadig til gode, og nu hvor jeg savner en radiostation, har jeg en løsning på min krise. Jeg vil selv gå i gang med lytningen med det samme på cykelturen hjemad i mørket. Og så kommer det store og svære spørgsmål - hvad skal jeg dog vælge som den første?

 

/Rasmus Riiskjær, Husum Bibliotek