Tema / Lyt til gammelt og nyt - mine danske favoritter til børn

Vi har en helt fantastisk skat her i Danmark - nemlig børnebogen!

 

I 1967 udkom hele 5 bøger der ændrede den måde, hvorpå der blev skrevet børnebøger i Danmark - nemlig "Snøvsen, Eigil og katten i sækken", "Silas og den sorte hoppe", "Lille Virgil", "Cykelmyggen Egon" og "Halfdans ABC". De her bøger er skrevet på barnets præmisser og deres liv bliver beskrevet ikke gennem voksne øjne, men gennem barnets. Det er anarkistisk, befriende og heldigvis har ånden i de danske børnebøger holdt fast siden. 

 

Jeg elsker hver og en af de frække unger i Ole Lund Kirkegårds bøger, og karakterene i de danske børnebøger er ikke blevet mindre frække - se bare Vitello, Lasse- Leif og Villads! Og jeg elsker Snuden, det lille grisevæsen fra firserne - med alt hvad det indebærer af miljøpolitik og punkmusik. Af nutidinge sjove væsner har vi jo heldigvis fået Jacob Martin Strid, som skriver uovertrufne og helt utroligt sjove bøger fyldt med fjolleri og anarki.  

 

Men holder de gamle bøger med mange år på bagen? Ja, det synes jeg, der er rigtig mange der gør! Jeg har f.eks lige læst samtlige bøger om Snøvsen for min søn, og den holder 100%. Jeg er så vild med, hvordan den beskriver børns syn på de samtaler, de voksne har hen over hovede på barnet. "Ja, der købte han da godt nok katten i sækken", "Hun gik helt fra snøvsen den anden dag...". Og det er også noget, de her bøger kan - de er ikke bare sjove for barnet, men også for os voksne - og så er det jo altid sjovt at læse bøger fra ens egen barndom og opdage, at de stadig holder.

 

Så det er bare med at komme igang med at lytte til de fantastiske bøger med ungerne.

 

/Rikke - Gladsaxe Bibliotekerne