Tema / Månedens tema: Island i litteraturen

I januar måned har vi på eReolen sammen med Litteratursiden tema om islandsk litteratur. Her på eReolen og på vores Facebook-side vil du derfor kunne finde lister, artikler og anbefalinger og meget andet, der kredser om den litterære islandske tradition.

 

Den islandske litteratur kan noget helt særligt. Og ikke bare er landet leveringsdygtig i et væld af forfatterskaber gennem tiden - særligt set i forhold til det relativt lille indbyggertal - den har også vist sig enestående i sin formidling af nationens historie og indbyggernes livsbetingelser, der som få andre er præget af naturens luner, samt en traditionsbevidsthed stærkt indviklet i tråde tilbage til nogle af Europas allerældste fortællinger.

 

Langt væk fra resten af verden. Og alligevel har forestillingerne om ørigets øde strande, de vulkanske bjerge og den grå himmel foroven gjort uudsletteligt indtryk i mange læsende bevidstheder i udlandet.

 

Den islandske litteratur er sin helt egen

Som Litteratursiden fremhæver, bærer islændingene med en stærk litterær tradition i bagagen også et helt unikt litterært sindelag med sig.

"Ny islandsk litteratur rummer noget sært dragende. En form for indsigtsfuld tone, der løfter sløret for en dyb menneskelig grundforståelse. Måske som konsekvens af at den islandske stedslighed og den islandske litteratur synes så dybt forbundne.

 

Forholdet mellem menneske og natur er fuldstændigt allestedsnærværende i det islandske. Her kan man ikke teoretisere over naturens luner - de er fysiske, virkelige og skæbnesvangre..." Læs resten af Litteratursidens optaksartikel her.

 

Desuden vil Litteratursiden i denne måned byde på Einar Már Gudmundssons artikel Hvorfor er der så mange forfattere på Island samt oversætter Kim Lembeks artikel Stærke kvinder og marginaliserede mænd i nyere islandsk litteratur.

 

Her har jeg fundet nogle stærkt anbefalelsesværdige bøger af den moderne islandske litteratur.

Rigtig god fornøjelse!

/Dagmar