
Tema / Månedens tema: korte formater
De korte, de smalle og dem, der ikke fylder så meget, når du tager dem med på slæb. Det er dem, vi skal hylde i denne måneds tema.
Her taler vi naturligvis om bøger. I hele september måned stiller vi skarpt på korte formater. Vi sætter fokus på digte, noveller, fagbøger, klassikere, du faktisk kan overkomme at gå i gang med, og podcasts, du kan lytte til, når du tager opvasken eller går en tur med hunden. Et af kendetegnene ved de korte formater er nemlig, at de er lette at have med på farten; en god novellesamling kan være den perfekte rejsemakker i toget og den korte klassiker kan klares selv i en travl hverdag.
Og selvom de korte formater måske ikke gør et stort væsen af sig i længde og volumen, så er de bestemt ikke fattige i hverken ord, tyngde eller indhold. Se bare et par af vores eksempler nedenfor, som du med fordel kan kickstarte månedens tema med:
Noveller til din aftenlæsning
Noveller kan noget helt særligt, når det kommer til at formidle livets mange facetter på ganske få sider. Du kan f.eks. dykke ned i sorg og det at miste i Caroline Albertine Minors novellesamling Velsignelser. Læs også artiklen her, hvor vores redaktør Lone guider dig igennem nye, anmelderroste amerikanske noveller, der sætter ord på, hvordan det er at være menneske i det 21. århundrede. Herhjemme er forfattere som Naja Marie Aidt bl.a. kendt for sine minimalistiske noveller og et oplagt sted at starte er med novellesamlingen Bavian, som hun vandt Nordisk Råds Litteraturpris for i 2008.
Lyrik til begynderen
En af mine absolutte favoritter når det kommer til lyrik er Søren Ulrik Thomsen. Hans digte er lettilgængelige, og man kan altid finde noget at spejle sig i eller relatere til. Start f.eks. med Rystet spejl. Når du har fundet rytmen i Søren Ulrik Thomsen, kan du roligt bevæge dig videre til en anden dansk kending, nemlig Pia Tafdrup, som vi har en hel del e- og lydbøger med. Flere af lydbøgerne har hun endda indlæst selv, og det giver en helt særlig oplevelse, som man ellers kun får foræret ved en klassisk oplæsning. Prøv f.eks. at lytte til Hvalerne i Paris eller Tarkovskijs heste, der handler om en fars kamp med demens.
Podcasts, der gør dig klogere på under 1 time
Når du har stiftet bekendtskab med Pia Tafdrup, kan du blive klogere på hendes imponerende forfatterskab i podcasten Faser i et forfatterskab, hvor hun bliver interviewet af litteraturformilder og forfatter, Sebastian Bune, om sit enorme bagkatalog. Podcasten er en del af serien LYT, der handler om lyrik, og hvert afsnit er ca. 30 min. Vil du derimod gerne blive klogere på din hjerne og alle de mystiske krumspring, den laver, skal du lytte til Brainstorm – en podcast fra Videnskab.dk. Og vil du nørde endnu mere igennem, kan jeg anbefale dig at dykke ned i de forskellige podcastserier fra Aarhus Universitetsforlag som f.eks. Tænkepauser, 50 opdagelser og 100 Danmarkshistorier.
Følg med her, på Facebook og i vores nyhedsbrev, når vi hylder de korte og smalle i hele september måned.
/Maria