Tema / Månedens tema: Kvindeliv

I disse dage går tusindvis af danskere i biografen for at se filmen om en af Nordens største forfatterinder, Astrid Lindgren. For kun få uger siden kunne vi her på eReolen fejrer Elsa Gress' 100 års fødselsdag, og i sidste uge måtte vi tage afsked med den store danske forfatter Jane Aamund. Det er i dén grad en tid, som står i de kvindelige forfatteres tegn, og derfor vil vi i hele februar sætte fokus på kvindelige forfattere, store kvinder i litteraturen og kvindeliv gennem tiden.

 

I februar skal vi læse og lytte til bøger om smukke kvinder og stygge kællinger, stærke, stolte og sårbare kvinder, frodige, modne og kontroversielle kvinder, søde små piger og flabede tøser, mødre og døtre, veninder og elskerinder. Der findes uoverskueligt mange gode romaner om og af kvinder, men vi vil gerne hjælpe dig med at gøre det lidt mindre uoverskuelig, så du kan finde frem til den rette fortælling for netop dig. Herunder har vi samlet nogle af de bøger, som vi i redaktionen kan give vores varmeste anbefalinger, så jeg håber, der er noget, du kan føje til din huskeliste.

 

Et barn at føde af Kristina Sandberg

Et barn at føde er første bog i trilogien om den hjemmearbejdende husmor Maj – en trilogi, der er blevet Kristina Sandbergs store litterære gennembrud. Hun er af Swedish Book Review blevet kaldt ”Sveriges nulevende Virginia Woolf”, og for den tredje bog i serien modtog hun Augustprisen for årets bedste roman i Sverige. Hovedpersonen Maj vækker stærke følelser hos læseren, fordi Sandbergs igennem sit poetiske sprog og opmærksomme blik giver os mulighed for at komme helt tæt på Maj og hendes tanker. Maj er blevet litterært fænomen i sådan en grad, at der i 2016 udkom en kogebog med hendes opskrifter, ”I köket hos Maj”, hedder den.

Maj-trilogien har solgt mere end 400.000 eksemplarer i Sverige.

 

Vera af Anne Swärd

Under falsk navn ankommer den unge Sandrine fra krigens mørke til et solbeskinnet Sverige. Året er 1945. Hendes eneste bagage er et ufødt barn, som hun planlægger at skille sig af med, og en hemmelighed, som hun for alt i verden vil beholde. Syv måneder senere står hun brud på en ø langt ude i skærgården. Lægen Ivan Ceder har søgt dispensation for sin endnu ikke myndige brud, hvis baggrund er et mysterium. Sandrine gifter sig med Ivanog ind i en fremmed verden: overklasseslægten Ceder. Ægteskabet bliver en iskold alliance, der bygger på hemmeligheder, løgne og frygt.

Vera er en storslået historisk roman om mødre og døtre, om skyld og skam og om den svære kærlighed.

 

En jeg kendte engang af Wendy Mitchell

Som 58-årig fik Wendy Mitchell konstateret Alzheimer. Med kort varsel blev hun tvunget til at tage afsked med den person, hun hidtil havde været, og hun blev konfronteret med de størst tænkelige spørgsmål om eksistens og identitet: Hvordan føles det langsomt at miste sig selv? Hvordan opretholder man en tæt relation til familien? En jeg kendte engang rummer eminente beskrivelser af de utallige situationer, forfatteren kommer ud i og må lære at håndtere, og man bliver som læser dybt grebet af den verden, hun åbner med så stor ærlighed og følsomhed.

 

Den danske pige af David Ebershoff

I 1914 ankommer den unge amerikanske enke Greta Waud til København for at gå på Kunstakademiet. Her forelsker hun sig i sin lærer, maleren Einar Wegener. Da Einar i 1925 accepterer at sidde model for Greta, så hun kan færdiggøre et billede af en kvinde, skubber de i fællesskab døren op for en tredje person: Den unge pige Lili, der forsigtigt og en smule fortumlet træder ind i deres ægteskab. Det står lysende klart for dem begge, at der inden i Einar findes en kvinde, som kæmper for at komme ud, og Greta indser, at Einar må tage skridtet fuldt ud og blive kvinde også i fysisk forstand.

 

Tag gaden tilbage af Sarah Engell og Sanne Munk Jensen

Endelig er Polly blevet en del af den populære klike. Men efter en særligt vild bytur er intet længere som før, og snart dukker billeder af Polly og en fyr fra festen op på nettet … Tag gaden tilbage er en ungdomsbog om slutshaming og det at skille sig ud fra mængden. Den er skrevet af to anerkendte forfatterinder, der virkelig kender deres læsere og har skrevet en bog der passer suverænt til dem. Var du vild med Dig og mig ved daggry, vil du også sluge denne bog råt. Bogen kommer også snart som lydbog her på eReolen. 

 

Ikke den slags pige af Lena Dunham

Jeg mener, at alle mine veninder bør læse Lena Dunhams roman Ikke den slags pigeBogen er både virkelig sjov, klog og sårbar, og så giver den et meget interessant indblik i den generation, som forfatteren selv er en del af, og som er vokset op med en høj grad af selviscenesættelse, uanede muligheder og tårnhøje forventninger. Jeg har selv læst den på engelsk på eReolen Global, hvilket kan anbefales, hvis man vil have alle forfatterens sproglige finesser med.

 

Hvis ikke en af disse bøger har fanget din interesse, så er der også mange andre bøger på listen, som bestemt er anbefalelsesværdige. Også på eReolen Global kan du finde bøger om kvinder og kvindeliv.

God fornøjelse!