Tema / Månedens tema på eReolen

I sidste uge læste jeg en spændende artikel om en forsker, som havde fulgt børn i daginstitutioner i mere end 20 år. En af hendes observationer var, at der var flere og flere børn, der "var noget med". Altså børn, som på den ene eller anden måde falder uden for det normale. Men hvad er egentlig normalt, når man taler om mennesker? Er vi ikke allesammen så forskellige, at man umuligt kan sammenfatte noget, som kan kaldes for en norm? 

 

Litteraturen har undersøgt det normale/unormale altid, og jeg vil mene, at bøgernes verden er et perfekt forum til at diskutere dette. Her får den engagerede læser nemlig mulighed for at sætte sig i andres sted, følge deres tanker og mærke deres følelser (næsten) på egen krop. Kender du ikke den følelse, man kan have efter en lang, god bog, at man nærmest kender hovedpersonen, som man har fulgt på tætteste hold gennem mange timer og dage, bedre end man kender mange af sine venner? Det er netop denne mulighed for at leve sig ind i andre menneskers følelsesliv, der er med til at gøre os til bedre, mere empatiske og rummelige mennesker. Det er flere gange slået fast, at litteraturen har denne effekt, og det er især denne øvelse i at sætte sig i andres sted, der gør udslaget.

 

Her på eReolens redaktion har vi derfor glædet os til denne måneds tema, hvor vi skal forsøge at sætte os ind i, hvordan det er at føle sig forkert, for meget eller udenfor. Nogle af de bøger, som viser netop dette virkelig fint og indlevende, er ungdomsromaner, hvilket giver god mening, da det er i ungdommen vi oftest føler os mest udsatte overfor både egne forventninger og andres fordømmende blikke. Derfor er den første bog, jeg vil anbefale i dette tema ungdomsromanen Vi andre bor her bare af Patrick Ness. Bogen gjorde stort indtryk på mig, da jeg læste den, og selvom den er virkelig besynderlig og nærmest lidt sci-fi i sin rammefortælling, så var det indblikket i den unge hovedpersons tanker og følelsesliv, der blev hos mig længe efter. 

 

Der er naturligvis alle mulige forskellige slags bøger, som tematiserer netop det normale og det unormale, så jeg har fundet nogle andre god bud også. Følg med her på eReolen og på vores Facebook-side i marts, hvor der vil komme flere gode anbefalinger løbende.

 

God fornøjelse!

Emma, redaktør på eReolen