Tema / Magisk realisme

Hvad er magisk realisme egentlig? Er det to genrer blandet sammen, eller hvad er det for en størrelse?

En definition kunne være "en litteratur, der blander en realistisk fremstillingsform med magiske, overnaturlige og mytiske elementer." Der er altså ingen drager, orker eller troldmænd som i fantasy-universet, men grænserne er flydende, så det kan være svært at at skelne virkeligheden fra det overnaturlige.

 

Mange forbinder magisk realisme med latinamerikanske forfattere som Gabriel García Márquez, Isabel Allende og Miguel Ángel Asturias. Men selvom det især er de latinamerikanske forfattere, som skriver i denne stil, har også forfattere fra andre verdensdele taget skrivestillen til sig. Disse forfattere arbejder med en særlig fantastisk version af virkeligheden, hvor myter og legender er mere end historier. Alle steder i verden findes der forfattere, der bruger magisk realisme for at understrege eller anskueliggøre en pointe - tilpasset den kultur, de befinder sig i og den tradition, de skriver sig ind i. 

 

Den islandske forfatter Sjón er mester i den form for magisk realisme, hvor naturens magter griber ind i menneskenes liv og til sidst overtager dem. I hans roman Skygge-Baldur bliver præsten Baldur Skyggeson så opslugt af jagten på en ræv, at han til sidst går til grunde som menneske og selv forvandler sig til en ræv. 

 

Svenske Selma Lagerlöf er også kendt for at tilføje sine romaner lidt magi. I Hr. Arnes penge er det en myrdet piges genfærd, der får retfærdigheden til at ske fyldest og straffer de grådige og uærlige. 

Haruki Murakami har et anderledes, men meget spændende tag på den magiske realisme. Her er det ikke magiske elementer i virkeligheden, men nærmere et net af alternative virkeligheder og parallelverdener, der udgør romanernes mirakuløse virkelighedsfremstilling. 

 

Trænger du til et drys magi i din egen virkelighed, så læs eller lyt til en af disse fantastiske fortællinger.

 

Her har jeg fundet romaner frem fra hele verden, som alle skriver sig ind i den magiske realisme.