Tema / Mindeord for Margit Sandemo

Natten til den 1. september 2018 sov den norsk/svenske forfatter Margit Sandemo stille ind i sit hjem i Skåne. Hun blev 94 år ung, ifølge familien. Egill Arnarsson, forlagschef hos Jentas, som udgiver Sandemos bøger på dansk, har skrevet følgende mindeord om hendes liv og forfatterskab.

 

Til trods for først at have begyndt sin karriere som forfatter da hun var 40 år, formåede Sandemo at udgive intet mindre end 185 bøger, herunder den meget populære serie Sagaen om Isfolket.

 

Hun modtog i 2014 den norske konges meritmedalje i guld som anerkendelse for sin indsats som forfatter og for at have bidraget til en øget interesse for læsning hos den norske befolkning. Med over 37 millioner solgte eksemplarer af hendes samlede bogudgivelser i hele verden, har hun rørt folk på tværs af landegrænser, særligt i Island, Danmark, Sverige, Norge, Ungarn og Polen. 

 

Sandemo var altid åben om sine mentale problemer samt de seksuelle misbrug og den vold, hun var blevet udsat for som barn. Som følge af de traumatiske overfald hun var udsat for, led Sandemo af hukommelsestab og fastholdt at kunne se overnaturlige væsener og ”skytsengle” fra andre dimensioner.

 

Hun brugte sine livserfaringer i sit forfatterskab og var ikke bange for at bringe tabuiserede emner ind i sine serier, hvad hun eksempelvis gjorde i Sagaen om Isfolket.  Hendes litterære univers indeholder alt: kærlighed, had, jalousi, sex, vold, misbrug, homoseksualitet mm. Dette modtog Sandemo kritik for, og hendes bøger var bandlyst på de norske biblioteker i 1980´erne, fordi man syntes, bøgerne var for vulgære og erotiske.

Desuden blev hun af nogle litterære i denne periode kaldt ”dronningen af kiosklitteratur”.

Men Sandemo var ligeglad med, hvorvidt anmeldere og litteraturkritikere anså hendes bøger for ”god litteratur”, så længe hendes læsere satte pris på, hvad hun skrev. Sandemo skrev fra hjertet, og hendes fans elskede hende for det.

 

Ligesom i hendes liv er Sandemos bøger fulde af overnaturlige kræfter og kærlighed. Og ligesom hendes bøger, var Sandemos liv fuldt af livsglæde og passion. Hun elskede naturen og det landskab, hun beskriver i sine bøger, og hun har ved flere lejligheder været i Island for at riverrafte.

Sandemo var i 54 år lykkeligt gift med Asbjørn Sandemo indtil hans død i 1999. Hendes ønske er at få sin aske spredt samme sted, som hans blev spredt for 19 år siden.

 

Har du ikke allerede haft fornøjelsen af Margit Sandemos (mange) romaner, så lad dette være en anledning.