Tema / Sankt Hans: Moderne hekse

Traditionelt blev heksen opfattet som en truende og farlig karakter, associeret med mørk magi og ondskab. Men i de seneste år er der opstået en ny forståelse af heksen som en stærk og selvstændig kvinde, der bruger magisk visdom til at bekæmpe undertrykkelse og forstå verdenen. 

Heksebrænderier og Sankt Hans

Bålet til Sankt Hans var en gammel, hedensk midsommertradition ment til at holde onde kræfter væk. Selvom heksebrændinger fandt sted i 1600-tallet, er det kun i de sidste 100-150 år, at heksedukken er blevet brændt på toppen af bålet som symbol på al ondskaben. Siden da har nutidens hekse opfordret til at afskaffe heksedukkken, men fortsat fejre solhvervet med bål og fest. 

Heksens genopblomstring

Heksen har gennemgået en kæmpe transformation i populærkulturen og er blevet genopfundet som en en symbolsk figur for feministisk aktivitet. Heksekunst og hekseri bliver nu dyrket som en form for selvudfoldelse og empowerment, hvor både mænd og kvinder udforsker deres forbindelse til naturen gennem fortidens magiske praksis knyttet til ritualer, krystaller og urter. 

 

Her er nogle udvalgte bøger og podcasts om moderne hekse, så du kan fejre midsommeren ved at læse om hekse omkring bålet frem for at brænde dem.

 

Rigtig god læselyst og midsommer!

/Camilla, eReolen