
Tema / Modtryk anbefaler: Jo Nesbø og Tove Alsterdal
Året er ved at gå på hæld og det samme er årtiet. Men inden vi skyder nytåret ind, kigger vi tilbage på nogle af alle de læseværdige bøger, som blev udgivet i året og årtiet, der gik. Vi har kværnet os igennem stakkevis af bøger, og det er derfor ikke så underligt, hvis vi en gang imellem mister overblikket over alle de gode bøger, der findes derude. Det er der heldigvis råd for.
Her anbefaler forlaget Modtryk årtiets overraskelse og årets bog fra deres bagkatalog.
Årtiets overraskelse: Blod på sneen og Midnatssol
At Jo Nesbø kan skrive kommer næppe som en overraskelse for nogen, der har stiftet bekendtskab med forfatterens krimiserie om Harry Hole. Men de to kortromaner Blod på sneen og Midnatssol kom alligevel bag på mange fans – og i hvert fald på mig. Her er poesi og kulsort humor kombineret med en omgang 70’er-nostalgi og Nesbøs vanlige sans for et godt krimiplot. Anmelderne jublede, og det er ikke så mærkeligt.
I Blod på sneen møder læseren Olav, en usædvanligt følsom lejemorder. Han er ensom, for hvordan danner man relationer, når man lever af at slå ihjel? Men forelskelsen kan vise sig i de mest utrolige former – det er bare uheldigt at forelske sig i en kvinde, der ikke alene er gift med ens chef, men som man også har til opgave at slå ihjel. Bogen foregår i et særegent univers; det er måske nok 1970’ernes Oslo, men det er også et sært drømmende sted, der fæstner sig i læserens hukommelse som en film.
Midnatssol foregår i det allernordligste Norge, der hvor solen aldrig går ned om sommeren. Det er en thriller, men ligesom Blod på sneen er det også en kærlighedshistorie og en fortælling om stærk tro.
Den kvikke læser vil finde referencer til andre store fortællinger, fra Star Wars til Bibelen, og der er ingen tvivl om, at forfatteren har haft en fest med at slippe både humoren og poesien løs og holde en pause fra den rendyrkede kriminalroman.
Årets bog: Blindtunnel
Svenske Tove Alsterdal er altid garant for kvalitet og fremragende research, og det overrasker hver gang, hvilket emne hun nu har begravet sig i og skrevet en roman om. Tidligere har hun blandt andet skrevet spændingsromaner om menneskehandel (Kvinderne på stranden), 1970’ernes såkaldt ”beskidte krig” i Argentina (Lad mig tage din hånd) og hjemløse romaer i Europa (Vend dig ikke om). I Blindtunnel kombinerer Alsterdal endnu en gang historiske begivenheder med nutidige.
Et midaldrende ægtepar flytter fra Sverige for at udleve drømmen om at eje en vingård – og for at redde deres vaklende ægteskab. Økonomien kan ikke klare en gård i Italien, men derimod er der råd til en ejendom i Tjekkiet, i den del, der engang var kendt som Sudeterland. Her oprulles fortidens rædsler, da liget af en dreng fra 1940’erne kommer for en dag i vingårdens kælder under renoveringen af gården.
Alsterdal kombinerer det nutidige ægteskabs- og krimidrama med fortællingen om de grusomme hændelser, der udspillede sig i Sudeterlandet lige efter anden verdenskrig, hvor sudetertyskernes ejendomme blev annekteret, og hvor der foregik en ukontrolleret, etnisk udrensning. En udrensning, der er gået mere eller mindre i glemmebogen, fordi den gik ud over tyskere.
Tove Alsterdal har med Blindtunnel skrevet en bevægende og uafrystelig spændingsroman, hvor de historiske begivenheder trækker dybe spor langt op i nutiden.