motivation

Tema / Motivation

En rejse på tusind mil begynder med et enkelt skridt - men vi ved godt allesammen, at det ikke hjælper, når det lige præcis er det skridt, der er det sværeste. Så måske skulle det snarere være "En rejse på tusind mil begynder med, at du motiverer dig selv til det første skridt."

 

Nogle mennesker begynder at gå med det samme og møder så de udfordringer, det måtte give, hen ad vejen. Selv foretrækker jeg nok at blive siddende, til jeg er sikker på, at jeg kan klare rejsen - eller i al fald det der store, første skridt. Og der kan jeg heldigvis lære af andres erfaringer.

 

For motivation kommer ikke af sig selv, lige meget om det er dig selv eller andre, du skal motivere. Det er ligefrem undertitlen på Xinxin Ren Gudbjörnssons bog "Find motivationen" ("Den kommer ikke af sig selv"), og i den sætter hun hurtigt danskerne på plads:

 

"På mine kurser siger jeg altid til deltagerne, at de skal glemme deres drømme. Det er slet ikke tilladt at bruge ordet 'drøm', med mindre man taler om noget, men oplevede, mens man sov, eller hvis man taler om drømmekage. I Danmark bruger vi tit udtryk som drømmekage, drømmehus, drømmemand og så videre. Ved at bruge disse udtryk giver man sig selv en undskyldning for at fejle. Måske er det janteloven, der spiller ind. Man må helst ikke virke for ambitiøs, og derfor nedtoner man paradoksalt nok sine mål ved at ophøje dem til drømme. Så er det hele ikke så skræmmende - det er jo bare noget, man drømmer om, og derfor behøver det ikke ske i den virkelige verden i vågen tilstand. Problemer er, at det skader motivationen og planlægningen, når man ikke tager sine ønsker seriøst. Hvis man behandler sin ønsker og mål som drømme, vil de højst sandsynligt ikke blive til noget. Uanset om du gerne vil være astronaut, pædagog, statsminister, husmor, rockstjerne, kontorchef eller bo på landet med en stor køkkenhave, arbejde i udlandet eller eje dit eget sommerhus, så sæt det som dit mål."

 

Så jeg vil personligt læne mig lidt tilbage og blive klogere, førend jeg tager det første skridt.