Kulørte mennesker på en københavnsk trappe

Tema / Når andre stemmer taler om Danmark

Der er en særlig fornøjelse over at læse en udenlandsk bog, hvor Danmark og danskerne pludselig optræder. Nogle gange kan det være småpinligt, fordi forfatteren tydeligvis ingenting ved om det lille land med de brede bøge, men andre gange kan det være oplysende, underholdende og ganske spændende at høre sig selv beskrevet med en helt anden stemme.

Og det sker i mange forskellige tonearter og i meget forskellige fortællinger, når man dykker ned i bøgerne. Jeg har samlet ti titler herunder, hvor du kan møde danskerne med andre øjne, og her er de tre titler, der tiltaler mig mest:

CIVILISATIONSTHRILLEREN

Det er ikke en genrebetegnelse, man støder på ofte, men det er forlagets egen beskrivelse af Christopher Galts "Det tredje testamente". Her følger vi psykiateren John Macbeth, der bliver involveret i verdensomvæltende begivenheder, da folk begynder at opleve déja vuer og visioner - og det spreder sig som en steppebrand over hele kloden. Fortid og nutid flyder ind i hinanden, og snart bliver det tydeligt, at noget apokalyptisk er ved at ske.

 

Christopher Galt er et pseudonym for britiske Craig Russell, og en del af romanen foregår i København.

 

TRANS-HISTORIE

Det første menneske, der fik en kønsskifteoperation, var en dansker - kunstneren Einar Wegener, der senere blev til Lili Elbe. Det skete under fire operationer i Tyskland i 1930. David Ebershoffs roman "Den danske pige" fortæller den historie både før og efter operationerne - men tager sig også en del friheder med de historiske fakta.

 

Ebershoff er amerikaner, og hans roman blev senere filmatiseret med stor succes.

DANMARK OG DDR

I Lutz Seilers roman "Kruso" er Danmark lidt i baggrunden - et drømmesyn i det fjerne. Den foregår på den østtyske sø Hiddensee i tiden kort før Murens fald. Hiddensee var et yndet feriested for DDR-bosserne, men det var også et sted, hvor utilfredse tyskere drog hen, fordi man derfra kan se den danske ø Møn på klare dage; Danmark er symbolet på den vestlige verdens frihed. Her følger man den litteraturstuderende Ed, der får arbejde på et hotel, hvor han møder russeren, der har givet titel til romanen - og der, udhængt mellem fortid og fremtid, mellem hverdag og utopi - udspiller sig en historie, der også giver genklang i dag.

 

Lutz Seiler er naturligvis tysker, og historien i "Kruso" bevæger sig også - uden at spoile - ind i Danmark.

 

Her kan du finde flere titler, der fortæller om Danmark og danskere med andre stemmer end de danske: