fugle på elledning

Tema / Når litteraturen får vinger: 5 gode bøger

Mennesker har altid været fascineret af fugle. Hvem har ikke med et snert af misundelse observeret en fugleflok på himlen og funderet: Tænk at kunne flyve! Eller med beundring lyttet til solsortens sang en lun sommeraften.
 

Vores mytologi er fyldt med fugle. I den nordiske mytologi hører vi f.eks. om Odins to ravne Hugin og Munin. Vi kender det også fra vores mere nutidige historiefortælling som f.eks. i filmens verden. En instruktør som Hitchcock har ihvertfald brugt fugle i sit filmsprog med stor og skræmmende effekt. 

 

Flyvende litteratur

I skønlitteraturens univers er vores fjerede artsfæller ligeledes godt repræsenteret. Her er mine anbefalinger til bøger, hvor fugle på forskellige måder spiller en rolle i historien.

 

Kragen, sorgen og håbet

I Max Porters poetiske ’Sorg er et væsen med fjer’ besøger en krage en familie i sorg og hjælper dem med at hele og få det bedre. Bogens titel er inspireret af Emily Dickinson-digtet hvis første linje lyder: ”Hope is the thing with feathers, that perches in the soul”. Kragen er netop en slags manifestation af familiens sorg og repræsenterer håbet om komme over på den anden side.
 

I symbiose med fuglene

Den norske klassiker ’Fuglene’ af Tarjei Vesaas har den følsomme "landsbytosse" Mattis i hovedrollen, men fugle spiller en vigtig birolle. Mattis lever i tæt samklang med naturen - han taler fuglenes sprog, kommunikerer med sneppen og holder nøje øje med fuglenes træk på himlen. Som læser begynder man at se gennem Mattis’ øjne og dermed opleve de af naturens mange vidundere, der ellers ikke er forundt os mennesker.
 

Fuglenes berømte stamfædre

’Dinosaurens fjer’ er en naturvidenskabelig krimi af Sissel Jo-Gazan. Anna Bella har lige afleveret sit speciale om fugle som dinosaurers efterkommere, da hendes vejleder findes død. Et spændende og anderledes bud på en krimi, hvor naturvidenskaben og den åbenbart meget farlige forskningsverden er de dominerende temaer. Der er også kommet en 2’er, ’Svalens graf’.
 

At se verden fra en måges perspektiv

Det er ikke til at komme udenom klassikeren ’Jonathan Livingston Havmåge’ af Richard Bach fra 1970, selvom man skal acceptere en forholdsvis new-age agtig og nyreligiøs synsvinkel. Det er en allegorisk fortælling om den unge havmåge Jonathan, som drømmer om frihed og derfor udstødes af sin flok. Bogen kan læses af alle levende væsener, der stræber efter et frit liv, uafhængigt af fastlagte normer.
 

Kunstens vingefang

Den sidste jeg vil nævne, 'Stillidsen' af Donna Tartt, er måske ikke den mest oplagte i forhold til temaet, men ikke desto mindre stjæler en lille fugl en stor del af opmærksomheden. En stillids er en fugl i finkefamilien og optræder på et berømt maleri af Carl Fabritius, et maleri som hovedpersonen Theo bærer med sig gennem livet. På trods af sin umiddelbare uanselighed har den lille stillids på billedet en dragende effekt på Theo og ligeledes på læseren.
 

Lad dig flyve med på litteraturens vinger– og go’ læselyst.
 

/Stine Pedersen, Gladsaxe Bibliotekerne