Tema / Når menneske møder natur: 15 gode bøger

Naturen og dens biodiversitet rumsterer i manges bevidsthed som noget, vi skal værne om og passe bedre på i disse tider. Det afspejler sig også i den strøm af bøger, der går til dyrene og planterne med nye vinkler, overraskende indsigter og en god del humor.

 

Skørt, skarpt og sjovt

Har du nogensinde tænkt på, hvordan det er at være grævling og leve i et hul i jorden, hvor maden gerne består af regnorme? Det har Charles Foster - og tillige prøvet det på egen krop, hvilket han skriver om i "Mit liv som dyr".

Og hvordan man træner syv grågæs til at flyve? Det kan Michael Quetting fortælle om - og dertil vise, hvordan det påvirker ens liv på uforudsigelige måder. I "Træernes hemmelige liv" og opfølgeren "Dyrenes hemmelige liv" udvider skovfogeden Peter Wohlleben den forståelse vi har af både flora og fauna - der gemmer sig nye og spændende tilgange til verden blandt pels og blade.

 

Mød dig selv i naturen

Fælles for det, man kunne kalde 'de nye naturbøger', er, at de kommer til emnet fra overraskende vinkler, og det sætter tingene i perspektiv. Naturen flytter fra det fjerne til det nære - eller mennesket flytter ud i naturen, og det påvirker dem begge. Det er ikke de klassiske "hvilke dyr finder du i haven"-bøger, men snarere "hvad finder du ud af om dig selv i naturen". Så det er ikke håndbøger, du behøver at have med ud i naturen, det er oplevelser, du har derhjemme, som sender dig derud med ny energi.

 

Jeg har samlet en del af de nye naturbøger herunder, så du har noget at læse, når vejret ikke arter sig; og et nyt og spændende sted at tage hen, når solen skinner.

 

/Janus, Horsens Bibliotekerne