Tema / Noget, der ligner danske tv-serier

Streamingtjenester som HBO Nordic og Netflix spytter konstant nye serier ud, og derfor glemmer vi til tider, at der også findes en masse gode danske tv-serier – nyere såvel som gamle kendinge. Herunder har vi samlet en liste over danske tv-serier – og bøger, der ligner. Der er nemlig god mulighed for at dykke ned i både e- og lydbøger, der minder om din yndlingstv-serie. Se også vores liste over populære, internationale serier med bøger, der ligner lige her.

 

Rejseholdet

Vi starter med en kendt og elsket klassiker. Nemlig den danske serie Rejseholdet som lige nu bliver genudsendt på DR, og det forstår vi jo godt. Tv-serien, hvor vi følger kendte karakterer som Fischer, La Cour og IP i deres arbejde med at opklare og efterforske kriminalsager fra virkelighedens Danmark, holder bare stadig. Og så passer den helt perfekt ind i tidens true crime-bølge. 

 • Den charmerende morder af Michael Kastrupsen: første bog i serien Rejseholdet, som består af i alt 5 bind. Ligesom tv-serien bygger romanserien på virkelige kriminalsager.
 • Gerningssteder: en kriminalvandring gennem Københavns mord af Peter Kaaes: gennem dybdegående efterforskning gennemgår bogen mere end 100 års kriminalhistorie fra København med udgangspunkt i gerningssteder og de mord og den efterforskning, de knytter sig til.
 • Judas: en familietragedie af Astrid Holleeder: endnu en true crime-bog – denne gang om en hollandsk sag. Bogen handler om Willem Holleeder, der var en af gerningsmændene bag kidnapningen af øl-millionæren Freddy Heineken, og er skrevet af hans søster, som er advokat. Ideel hvis man gerne vil i dybden med én sag.

 

Badehotellet

Den folkekære TV2-serie Badehotellet er efterhånden lidt af en nyklassiker blandt danske tv-serier. Seertallene er fortsat tårnhøje, og serien afsluttede sin 6 sæson i marts i år. 

 • De røde heste af Morten Korch: der er nok ikke mange, der tænker over det, men de kendte og elskede Morten Korch-film, er baseret på hans forfatterskab. Og er man til klassisk dansk idyl og kærlighedsdrama, så er Morten Korch en helt oplagt forlængelse af Badehotellet.
 • Hvor intet vover af John Nehm: historisk og socialrealistisk roman, der foregår i 1910 i tiden lige op til 1. Verdenskrig. Bogen er en del af en serie i to dele om Marie, der rejser fra de trygge rammer på Samsøe til hovedstaden, hvor hun bliver tjenestepige i et hus omgærdet af mystik.
 • Onklerne og deres fruer af Jane Aamund: erindringsroman hvor Jane Aamund fortæller om alle de kulørte mænd og kvinder, der kom i hendes barndomshjem i 30’erne og 40’erne.

 

Broen og Forbrydelsen

Danmark er blevet kendt som storleverandør af Nordic Noir, når det kommer til tv-serier. TV-serier som Forbrydelsen og den dansk-svenske krimiserie Broen er blandt de mest populære – både her og i udlandet.  

 • Falkejagt af Inger Gammelgaard Madsen: en række mystiske bortførelser af småbørn kædes sammen med en terrororganisation, som hærger i København og Aarhus.
 • Drabsafdelingen af Steen Christensen: et såkaldt ”demomord” på en legetøjsforhandler sætter politibetjent John Møller på en krævende opgave i kapløb med tiden.
 • Skarpe genstande af Gillian Flynn: har man set DR-serien Broen og HBO-serien Sharp Objects, vil man vide, hvor de her to fortællinger har et afgørende lighedspunkt – nemlig i tematikken med et anspændt mor/datter forhold og et helt bestemt syndrom, som mødrene lider af. 

 

Krøniken

Endnu en klassiker i dansk tv-historie. Tv-serien Krøniken blev i sin tid nomineret til en Emmy, og er Danmarks Radios svar på en familiesaga i tv-format (hvis vi lige ser bort fra Matador, selvfølgelig). 

 • Ulven af Katrine Marie Guldager: slægtsroman, der foregår i tiden omkring 2. Verdenskrig. Som med alle andre familiehistorier, gemmer denne familie også på en række hemmeligheder, som de ellers stiltiende forsøger at gemme væk. Ulven er en del af en slægtskrønike i flere bind. Find dem alle her.
 • Hvor der er vilje af Jeffrey Archer: er man til store slægtsfortællinger kan man efterhånden ikke komme udenom Jeffrey Archer. Hvor der er vilje er første bog i serien Clifton-krøniken. Første bog følger Harry Clifton i tiden lige efter 1. Verdenskrig og fortæller en stor fortælling om klasseforskelle og familiehemmeligheder.
 • Folkets skønhed af Merete Pryds Helle: endnu en slægtsroman, som kryber helt ind under huden. Vi følger Marie, som vokser op på Langeland i 1930’erne i en fattig, dysfunktionel familie, og hendes forsøg på at løsrive sig herfra.