Tema / Noget, der ligner Meter i sekundet

Var du også vild med Meter i sekundet, eller har du den stadig til gode? Lige nu er der lang kø på Stine Pilgaards seneste roman, så derfor har jeg samlet en række bøger i samme stil, der ligeledes formår at kombinere det humoristiske og satiriske med sårbare og rørende elementer. Fællesnævneren for dem alle er dog det akavede møde mellem mennesker, der snakker forbi hinanden og ikke mindst, hvor svært det kan være at passe ind.

Døgnkioskmennesket

Især vil jeg anbefale Døgnkioskmennesket af den japanske forfatter Sayaka Murata. Hovedpersonen Keiko har aldrig passet ind, hverken i sin familie eller i skolen, men som 18-årig finder hun sit kald som medarbejder i en døgnkiosk, hvor hun finder fred og mening med sit liv. Her lærer hun at forstå reglerne for social interaktion, og hun formår at spille rollen som en "normal" person til perfektion. Men nu er Keiko 36 år, og hendes familie presser hende i stigende grad til at finde en mand og få sig en ordentlig karriere, hvilket får hende til at handle desperat. Det er en genial skildring af en uforglemmelig heltinde, og man får samtidig serveret et ironisk og skarpøjet blik på samtidens arbejdskultur og presset til at tilpasse sig.

 Voksne mennesker

I Voksne mennesker af den norske forfatter Marie Aubert følger vi 40-årige Ida, der er på vej i sommerhus til familiesammenkomst for at fejre sin mors fødselsdag. Det lyder alt sammen som en vældig hyggelig affære  - hvis ikke det var, fordi Ida selv er single med et tikkende biologisk ur hængende over hovedet. Bedre bliver det ikke, da Idas søster kommer med nogle angiveligt vidunderlige nyheder, som får gamle spændinger til at ulme og udvikle sig til et almægtigt familiesammenstød. En sjov og uventet ødelæggende roman, som på fin vis indkapsler det moderne individs almenmenneskelige følelser og behov  - såvel de gode som de grimme.

 

Hvis du er til Meter i sekundet, kan du lade dig inspirere af bøgerne på listen herunder.

 

Rigtig god læselyst!

 

/Ida, eReolen


Foto: Astrid Dalum