Tema / Noget, der ligner Normale mennesker

Sally Rooneys seneste roman, Normale mennesker, fik masser af opmærksomhed, da den udkom i 2018. Bogen følger to unge menensker, Marianne og Connell, som indleder en affære det sidste år af high school. Connell er stilfærdig, atletisk og populær. Marianne er dygtig i skolen, men har svært ved at indgå i sociale sammenhænge, så hun skiller sig ud og holder sig for sig selv. Det fine ved historien er, at Marianne og Connell har en helt særlig forbindelse - bare de to imellem. Det er beskrivelserne af denne intime forbindelse, der gør det svært at lægge bogen fra sig.

 

Lyst til mere?

Selvom film og TV sjældent formår at ramme den magi, der gemmer sig mellem linjerne i en bog, lykkes det faktisk TV-serien, som kan ses på DR, at yde retfærdighed til Marianne og Connells hjertegribende, intime forhold. Hvis du allerede har læst Normale mennesker og set alle 12 afsnit af serien, så bare rolig. Bøgerne herunder har en tilsvarende gribende måde at beskrive kærlighed og venskab på - og den svære kunst, det er at finde sin egen identitet på vejen mod voksenlivet. 

 

På listen herunder er der både bøger på dansk og på engelsk. Jeg har selv læst Sally Rooney på originalsproget, og det kan bestemt anbefales. Hun mestrer en hel særlig form for sproglig minimalisme, som er en fornøjelse at læse.

/Emma, eReolen