Studio ghibli

Tema / Noget, der ligner Studio Ghibli

Lige siden jeg for første gang så mesterværket Chihiro og heksene, har jeg ikke kunnet få armene ned over det japanske animationsstudie Studio Ghibli. Det er især filmenes kredsen for de helt små detaljer og mødet mellem det realistiske og magiske, der gør Ghiblis perlerække af film til noget ganske særligt for mig. Hvis du deler min begejstring, får du her en liste over bøger, der kan give dig lidt mere af den der Ghibli-stemning!

Match din næste bog med en Ghibli-film

Hvis du kan lide Chihiro og heksene så læs: Darius the great is not okay og Kafka på stranden

Selvom Darius the great is not okay ikke rummer nogen magiske elementer, byder den på mange af de samme temaer som filmen. Hovedpersonen Darius rejser også ind i en, for ham, ukendt verden, som han må forsøge at navigere i og bl.a. lære, at også gode mennesker kan gøre eller sige onde ting – uden at det nødvendigvis gør dem til onde mennesker. For noget, der minder mere om den "Ghibliske" magiske realisme, vil jeg fremhæve Kafka på stranden af Haruki Murakami.

 

Hvis du kan lide Når vinden rejser sig så læs: Lenni og Margots et hundrede år

To patienter på et hospital, 17-årige Lenni og Margot på 83, nærmer sig begge døden. Sammen går de i gang med et kunstprojekt, der skal fortælle historien om deres liv. Lenni og Margots et hundrede år handler om nogle af de samme temaer som filmen – drømme og uundgåelige skæbner – og er både rørende og hjerteskærende.

 

Hvis du kan lide Ponyo på klippen ved havet så læs: Klara og solen

Ligesom i filmen får du her en fortælling om mødet mellem det menneskelige og ikke-menneskelige. Klara er en androide, en såkaldt kunstig ven, der købes af den 14-årige Josie og hendes mor. Lidt efter lidt løftes sløret for en dyster fremtidsfortælling, hvorfor du skal forberede dig på, at Klara og solen ikke er helt så munter som Ponyo på klippen ved havet.

 

Hvis du kan lide Prinsesse Mononoke så læs: She who became the sun

Bogen byder også på en fortælling om en stærk kriger, der må kæmpe mod umulige odds: Vi befinder os i det 14. århundredes Kina, hvor en forældreløs pige tager sin afdøde brors identitet i et forsøg på at undslippe en frygtelig skæbne og finde sin egen vej til storhed.

 

Hvis du kan lide Nausicaä fra vindenes dal så læs: De blodgyldne

Unge piger, der redder verden, er centralt for flere af Ghibli-filmene – og dette gør sig også gældende for Nausicaä fra vindenes dal. Hvis den er en af dine yndlings, bør du kaste dig over fantasyserien De blodgyldne af Namina Forna. I en mandsdomineret verden følger man den 16-årige pige Deka, som finder ud af, at hun har særlige evner og tilslutter sig kejserens hær.

 

Hvis du kan lide Det levende slot så læs: Howl's moving castle

Med fare for at fremhæve et indlysende bud på en bog, så er Det levende slot baseret på Diana Wynne Jones' bog Howl's moving castle. Som det jo er med filmadaptioner, adskiller bogen og filmen sig fra hinanden på flere punkter, men de har dog samme magiske elementer.

 

Hvis du kan lide Pom Poko så læs: Hollow Kingdom

Pom Poko er historien om en flok japanske mårhunde, der fordrives fra deres hjem pga. menneskenes byudvikling – og går til angreb. En allegori over vores behandling af naturen og et ofte tilbagevendende tema i Ghibli-universet. For noget i samme stil, kan du læse Hollow Kingdom, hvor en krage og en hund må redde menneskeheden fra en zombieapokalypse.

 

Hvis du kan lide Minder fra i går så læs: Midnatsbiblioteket

Filmen bugner med eksistentiel refleksion, når hovedpersonen Taekos barndom og ungdom skildres. Vil du have noget, der ligner, så handler Midnatsbiblioteket om Nora, der på et særligt bibliotek finder bøger fyldt med historier om alle de potentielle liv, hun kunne have haft, hvis hun havde truffet andre valg i livet.

 

God læselyst!

/Maja