Nordisk krimi, når det er bedst

Tema / Nordisk krimi, når det er bedst

Jeg elsker et godt gys, både på film og i litteraturen. Godt efterforskningsarbejde, uforudsigelige tvists, (kritiske) kommentarer til samfundet og hovedpersoner der kan være irriterende nogle gange, men som jeg alligevel ikke kan lade være med at heppe på. Jeg har samlet fem nordiske kvalitetskrimier, serier jeg ønsker aldrig stopper...

Serien om den irriterende, men dygtige kriminalpsykolog Sebastian Bergman

Michael Hjorth og Hans Rosenfeldt er svenske drevne manuskripforfattere, og det kan man mærke i deres serie om blandt andre kriminalpsykolog Sebastian Bergman, der tilknyttes Rejseholdet. Romanerne kunne sagtens være scener i en film, og siderne vender nærmest sig selv. Sebastian er dygtig til sit arbejde, men bærer også på et stort traume, og kan være lidt af en pestilens for sine omgivelser. Forfatterne er samfundskritiske, som fx i bind fem De uegnede, hvor der huserer en seriemorder i Stockholm, der går efter unge kendisser fra reality shows - de er simpelthen for dumme til at fortjene at leve. Læs, læs læs serien.

Olivia Rönning og Tom Stilton tager kampen op mod verdens uretfærdigheder

Et andet svensk krimipar er Cilla og Rolf Börjlind, der ligesom Michael og Hans har skrevet manuskripter til succesfulde krimiserier til TV. Deres serie om politikvinden Olivia Rönning og tidligere politimand Tom Stilton er formidable.  Der er personlige dramaer, der dog aldrig overskygger hovedhistorien, men snarere flettes smukt ind i den. Der er bid og vid, og man kan risikere at blive klogere undervejs!

Det er tydeligt, at en inspirator har været det ikoniske svenske forfatterpar Maj Sjöwahl og Per Wahlöö, der blandt andet var kendt for deres samfundskritiske krimier. Dette ses blandt andet i bind tre Sort morgen, hvor to børn med mørk hud brutalt er slået ihjel, og der viser sig snart racistiske motiver for drabene.

Danske kvalitetskrimer, når det er bedst

Andre der også har gjort det rigtig godt er det danske makkerpar Jannie Pedersen og Kim Faber. Hold fast, det er godt. Der er indtil videre udgivet tre i serien om Signe Kristiansen og Martin Juncker, begge politibetjente. Det er emner som terror, efterretninger og brutale hemmeligheder, der behandles. Det er realistisk og det er godt! 

Fænomenale Åsa Larsson

Nogle absolut mindeværdige læseoplevelser for mig er med Åsa Larsson. Jeg kan huske, at jeg tilbage i 2004 læste første bind Solstorm om jurist Rebecka Martinsson - og jeg var solgt. Så gik det ellers slag i slag med de næste fire bind, men siden 2012 har der været stille omkring Åsa Larsson, indtil nu! I år udkom sjette og sidste bind Fædrenes synder, der dog ikke er at finde på eReolen endnu. 

Store dele af fortællingerne foregår i Kiruna i Nordsverige ved Lapland, og bare naturbeskrivelserne er det hele værd. Men ikke alt er ren idyl, og Rebecka Martinsson får gang på gang sin sag for, og samarbejdet med politiet bliver ofte sat på prøve.

Velresearchet og samfundsbevidste krimier

Journalist Lone Theils, der i lange perioder har boet i England har skrevet bøgerne om den danske journalist Nora Sand, der (sjovt nok) også bor i England, hvor hun arbejder for et dansk blad.

Lone Theils har udtalt, at måden hun arbejder på, er ved, at hun læser eller hører om en sag, der rører eller forarger hende, og så er det udgangspunktet for historien. Det er der kommet nogle rigtig gode bøger ud af, hvor stakkels Nora, udover at kæmpe for den gode historie, også må kæmpe med en til tider ret pressende chef og en gammel kærlighed i Danmark.