Tema / Ny fantasyudgivelse af Annemette Gravgaard Larsen

Annemette Gravgaard Larsen er aktuel med sin første fantasy-udgivelse Mørkehav, som er første bind i den nye fantasyserie Dag 0. Hvor finder hun inspiration, og hvad læser hun selv?

Læs Annemette Gravgaard Larsens anbefalinger her.

Hvordan vil du beskrive dine bøger?

"Hvor jeg tidligere har skrevet realisme, bevæger jeg mig i "Mørkehav" ind i fantasygenren, som altid har fascineret mig. Mørkehav begynder i en helt almindelig by ved den danske vestkyst. Der går dog ikke længe, før bogens fem karakterer er på vej ud på en rejse gennem Danmark, som bliver alt andet end almindelig, og hvor de mere end nogensinde får brug for hinanden og for alt det mod og håb, de kan manifestere i deres unge hjerter. Der er ingen drager, uhyrer eller vrede guder i fortællingen, til gengæld er de unge alene. Helt alene. Og verden er ikke den samme som før. Hvad der er sket, og hvorfor de angribes fra uventet kant, må de fem venner finde ud af på deres rejse gennem Danmark, som foregår både på cykel, til fods og til hest. Samtidig er der bestemt også dystopiske elementer i fortællingen, som jeg synes passer godt til vores tid, hvor vi dagligt konfronteres med klimaforandringer og verdens mulige undergang."

Hvad har inspireret dig?

"Uha, der er mange ting, der inspirerer mig, og historien opstod bare i mit hoved. Der skulle den åbenbart ligge og ulme i flere år, inden jeg blev klar til at skrive den. Men jeg er helt klart fascineret af det, jeg vil kalde dystopisk-eksistentialisme som i romanerne Area X og The Handmaid’s Tale og i film som Interstellar og Arrival og af dystopiske YA-romaner som The Loneliness of Distant Beings, Hunger Games, og Den sorte enkes by. Der er også helt vildt mange dygtige danske forfattere, der skriver fantasy i dag, og jeg glæder mig til at læse endnu mere dansk fantasy fremover.

Hvilke bøger vil du anbefale, at vi læser – og hvorfor?

Jeg vil anbefale Nicole Boyle Rødtnes’ "Den sorte enkes by", som foregår i en fremtid, hvor jorden er ødelagt af krig, og hvor tre enker har skabt et lukket matriarkalsk samfund, hvor mænd og kvinder lever adskilt.

Jeg kan også anbefale Gry Kappels Rosenholm-trilogi, hvoraf de to første bind "Roser og violer" og "Forglem mig ej" er udkommet. Gry Kappel lykkes helt vildt godt med at skabe et univers, der kombinerer hverdag og ungdomsproblemer med mystik og magi. 

Til de modne læsere vil jeg anbefale Area X: The Southern Reach Trilogy: "Annihilation", "Authority" & "Acceptance" af Jeff VanderMeer, som er noget af det vildeste og mest foruroligende, jeg har læst. I den første bog begiver en gruppe kvinder sig ind i Area X, som er et enormt afspærret område i det sydlige USA, hvor noget fremmed og ukendt er opstået og har bredt sig. Ingen af de tidligere grupper, der har begivet sig derind, er vendt tilbage. Forfatteren forstår virkelig at skubbe til de gængse grænser for, hvordan vi normalt opfatter vores eksistens og introducerer helt nye og ufattelige sammenhænge. Uhh det er scary stuff! 
Og så vil jeg bestemt også anbefale Margaret Atwoods feministiske fremtidsdystopi "A Handmaids Tale", som har fået en fortjent renæssance efter HBO konverterede romanen til en TV-serie.