Tema / Nyere islandske fortællinger

I januar måned sætter eReolen sammen med Litteratursiden fokus på islandsk litteratur. I løbet af de sidste fire uger har vi her på siden lavet lister og artikler med inspiration til islandske sagaer, krimier og satiriske romaner. På listen herunder har jeg samlet nogle af de nyere islandske romaner, som jeg synes, du skal stifte bekendtskab med. Her er både familiekrøniker, krimier og kærlighedsromaner, så der er lidt for enhver smag. Den islandske litteratur synes dog altid at have nogle fællestræk uanset genre. Som Martin Rytter Handberg skriver i sin artikel om det særlige ved islandsk litteratur her på siden: 

"Den islandske litteratur er så særlig, så pågående og så frodig som naturen i landet; sagt med andre ord, den bjergtager – den går i udbrud, snart i varme strømme og senere køligere."

Gennem især beskrivelserne af karakterernes relationer og de familieforhold, der binder dem sammen på godt og ondt, får man i de islandske fortællinger et indblik i den helt særlige islandske kultur, som er meget svær at sætte ord på. I et interview med Flensborg avis fortæller prisvindende forfatter Kristín Marja Baldursdóttir:

"Vi lever på et underligt sted, hvor der kommer sne fra himlen, og hvor det koger under fødderne. [...] Det påvirker en islændings sjæl. Vi ved aldrig, hvornår det buldrer og brager, og en vulkan kommer i udbrud. Vor holdning er, at vi arbejder i dag, men kan dø i morgen, og det giver os en følelse af en slags resignation. Derfor er Island heller ikke et normalt samfund, og derfor er det så interessant at skrive litteratur fra Island."

Har du fået lyst til at læse en islandsk roman, så find en i listen herunder, som falder i din smag. 

God læselyst!