læsefeber, helle helle, erling jepsen, puk qvortrup

Tema / Om at høre til

Hvor er du fra, og hvor har du hjemme? Det spørgsmål stiller vært Puk Qvortrup til forfatter Erling Jepsen i denne podcast, hvor hun også taler med Helle Helle om, hvad stedet betyder i hendes bøger. Lyt med, når de to forfattere reflekterer over at høre til, og bliv klogere på hjemstavnslitteraturens væsen, når Puk møder forsker Elisabeth Skou Pedersen til en snak om litteraturens steder.

Tilflytteren og fraflytteren

Både Helle Helle og Erling Jepsen er flyttet fra deres barndomsbyer på Lolland og i Sønderjylland, men stederne fylder stadig meget i deres litteratur. At flytte væk har for Erling Jepsen givet mulighed for at skrive om ting, der ellers var umulige, mens det for Helle Helle mere handler om at skrive i en ramme, man kender. På den måde reflekterer de begge over, hvad det vil sige at høre til et sted, men også hvad det betyder at flytte til og se et sted med nye øjne - som karaktererne i Helle Helles nye bog Bob, der flytter fra Lolland til Valby, eller som betjenten i Erling Jepsens Frygtelig Lykkelig, der flytter fra København til Højer. 

Hjemstavn før og nu

Forfattere har altid beskæftiget sig med, hvor de kommer fra og beskrevet deres hjemstavn, fortæller litteraturforsker Elisabeth Skou Pedersen. Det så man fx omkring år 1900, hvor forfattere som Johannes V. Jensen og Jeppe Aakjær skrev både ærligt og kærligt om de jyske egne. Hjemstavnslitteraturen blomstrede op igen omkring år 2000 med både sin nostalgi og varme, men til tider også kritiske blik på det landskab og den verden, der har formet forfatteren - som når Josefine Klougart skriver om Mols Bjerge eller Knud Romer om barndommens Falster. 

Følg med i anden sæson af eReolens podcast Læsefeber

"Om at høre til" er sjette og sidste episode i anden sæson af eReolens egen podcastserie "Læsefeber". Kom med vært og forfatter Puk Qvortrup på en rejse rundt i læseglædens afkroge. Lyt med på hendes Læsefeber, og mød både entusiastiske læsere, spændende forfattere og skarpe eksperter, der kan være med til at inspirere din næste læseoplevelse.

Foto: Mikkel Carl/Robin Skjoldborg/Ida Schmidt