tændstik

Tema / Ordets magt: Bøger, der bryder tabuer

At have ordet i sin magt.

Det er noget, vi især forbinder med store talere og selvfølgelig forfattere. Den magt kan bruges til mangt og meget, både godt og skidt, og rigtig mange forfattere bruger den "bare" til at skrive fantastiske historier. Ikke et ondt ord om det - jeg tror på, at alle mennesker har gavn af at få fortalt en god historie, der kan give ro, perspektiv eller bare gode grin.

 

Der er dog også forfattere, der bruger deres magt over ordene til at bryde tabuer. Til at tænde lyset i rum, der ellers er mørkelagt: De sætter ord på deres egne, personlige erfaringer med problemer som psykisk sygdom, sorg, barnløshed, vold og overgreb. Rammerne er vidt forskellige, og i nogle bøger møder vi problemerne i form af digte, fiktiv skønlitteratur eller autofiktion - i andre bøger er det hele fortalt 1:1 i faglitteraturen.

 

Herunder finder du bøger, der på hver sin måde har sat fokus på et ellers tabubelagt emne - og i mange tilfælde været den direkte årsag til, at emnet er blevet taget op i den offentlige debat, hvorved tabuet (forhåbentlig) er blevet formindsket.

 

Det er bøger, der på hver sin måde er hård læsning. Det er virkelige og til tider hjerteskærende udfordringer, der rammer, men det er også bøger om at håbe og tro på en bedre fremtid.

 

Rigtig god læse-/lyttelyst!