
Tema / På rundtur på de danske øer
Danmark er en nation af øer - ikke mindre end 1419 af dem, hvoraf dog kun 443 er navngivne (iflg. Lex.dk), fra Agerø til Årø. Hundredevis af øer, der bare ligger der - uden navn, og kun 78 af dem er beboede - det er da om noget oplægget til et eventyr.
Så i tilfælde af, at du skulle have lyst til at drage til øhavs, har jeg fundet fem bøger til inspiration og underholdning.
DEN HISTORISKE BAGGRUND
Med så megen plads anbragt i havet er der naturligvis en del af Danmarkshistorien, der har fundet sted på øerne. Det vidste allerede den navnkundige historieformidler Palle Lauring, og han skrev da også en bog om lige præcis det emne: "Her skete det: øerne". Her fortæller han om nogle af de store og små begivenheder, der har fundt sted omringet af vand - nogle, der har sat sig spor gennem hele landets historie, og andre, der kun fortælles lokalt.
LÆNGERE TILBAGE I HISTORIEN
Visse historier fortælles ikke længere - og er aldrig skrevet ned. Det er historierne, som vi graver op af jorden. Og de historier er historikeren Henning Dehn-Nielsen en spændende vejleder til. Han har fundet "356 Oldtidsminder på øerne", der bringer dig rundt alle de steder, hvor historien har sat sine spor.
DE FORLADTE ØER
Der er naturligvis masser af rejsebøger, der kan føre dig rundt på de danske øer, men Christina Vorre viser dig de steder, de andre ikke snakker om. I "Forladt : fortællinger fra 20 ubeboede danske øer" fortæller hun historierne om nogle af de danske småøer, hvor der tidligere har boet mennesker - og hvordan det er lykkedes nogle af dem at tiltrække nyt liv. Det er dragende fortællinger om mennesker og miljø, og hvordan de påvirker hinanden.
ØBOERNE
Det er tydeligt, at Christina Vorre har blik for de danske øer, for hun har skrevet endnu en bog om emnet, "De sidste øboere : fortællinger fra udkanten af det danske ørige". Her kigger hun på ølivet både med historiske og moderne øjne og snakker med nogle af de mennesker, som kan forklare, hvordan verden ser ud set fra øerne. Det er de helt små øer, hun besøger, så det er ikke steder, hvor du let kan tage en færge hen, hvilket blot gør hendes bøger så meget mere læseværdige.
OG LIDT INSPIRATION UDADTIL
Godt nok har vi mange øer, men det er nok kun den sjældne komplettist, der higer efter at besøge dem alle - så måske vil du have lidt inspiration til at sejle videre. Det kan du finde i Nicolas Jolivots rejsedagbog "På øhop i Østersøen". Det er en rejse, der foregår - som rejser bør - i roligt tempo og med en skitsebog, en blyant, et telt og rygsækken Wilson som eneste udstyr. Han starter i Lübeck og ender på Øland, men kommer også omkring Falster, Møn og Bornholm, så for læseren åbner han både de velkendte danske øer med et nyt blik og de andre muligheder i Østersøen.
/Janus, Horsens Biblioteker