Tema / På vej mod det ukendte
Fremtiden kan synes både lys og dyster med bekymringer, tanker og forventninger. Redaktøren anbefaler 5 fremtidsfortællinger med dystopiske elementer, men også med kærlighed, håb og tro.
Carnivora af Caroline Stadsbjerg
Hannah lever i en verden, hvor dyrene er uddøde og det kød, menneskene spiser, er en ny, opdrættet menneskerace (Homo cibus). Altså er slagtekvæg skiftet ud med denne menneskerace, og de etiske dilemmaer er dem vi kender fra debatter om kødproduktion, klima og dyre/menneskevelfærd.
Hannah har ikke skænket det mange tanker, hun lever et forholdsvist ubekymret ungdomsliv med fester og forelskelser. Et møde med lærervikaren Leo ændrer dog alt for hende. Pludselig bliver hun enormt bevidst om hvad hun spiser, og inden længe har mødet med Leo betydning for både liv og død. Produktionen af Homo cibus er en afledt konsekvens af klimaforandringer, så der er mange tematikker og etiske dilemmaer at tage fat på i denne roman, som ikke ligner noget andet. Udover det er den vanvittig spændende.
Den afskyelige af Charlotte Weitze
En anden forfatter, der tager livtag med klimaforandringer i en ikke så fjern fremtid, er Charlotte Weitze. Hun har bedrevet en satirisk klimaroman om kærlighed og fanatisme i en verden, hvor klimaforandringerne er taget til.
Konsekvenserne af klimaforandringerne ses ved at jorden sveder, havene stiger og sneen smelter. 22-årige Heidi gør rent på fødeafdelingen og møder her Kenneth, som døjer med øget svedproduktion og er 2,5 meter høj. De forelsker sig og flytter på landet for at være selvforsynende og CO2-neutrale. Lykken synes at være inden for rækkevidde, men spørgsmålet er, hvor langt man vil gå for at redde sig selv eller verden.
Som med Weitzes øvrige romaner er der overnaturlige elementer flettet sammen med hverdag og almengyldige tematikker. Hun skriver originalt og har sin helt egen stemme.
Depositum af Audur Jónsdóttir
Islandske Audur Jónsdóttir har skrevet en slags fabel om et fremfremtidssamfund, hvor bolignøden er stor i en voksende befolkning af "fremmede". Audur sætter fokus på blandt andet idealisme og integration.
Vi følger Gisella, der bor alene i sin kæmpe lejlighed i en storby, fører et sorgløst liv og lever på minderne efter sin elskede farmor. Hun har enkelte overfladiske venner og prøver at ignorere hendes slunkne formue. Hun har ikke gjort sin uddannelse færdig, men det lykkes hende at finde et job, hvor hun skal beskrive byens bolignød. Til det skal hun lave research, og så får hun idéen om at få tre indvandrerkvinder og en lille pige indlogeret hos sig. På den måde tjener hun også på at have dem boende. Alt er godt, tror hun!
Virkeligheden overhaler hende dog indenom, og begivenhederne udvikler sig helt anderledes, end hun havde kunnet forestille sig. Det er en bidende ironisk fortælling om at være sig selv nok og drage fordel af andres nød. Den sætter også spørgsmålstegn ved, hvordan integrationen sker i en voksende befolkning af "fremmede".
Den længste sommer og Sort sol over Ribe af Lotte Dalgaard
Lotte Dalgaards to romaner Den længste sommer og Sort sol over Ribe er en del af serien "Forelsket i København".
I Den længste sommer møder vi Marie, der, efter hendes biologiske far dør, rejser fra Spanien tilbage til fødeøen Bornholm for at afhænde hans hotel. Besøget på Bornholm bliver længere end planlagt, da Marie møder politibejenten Morten.
Det er en underholdende og hyggelig roman, hvor rammen er et lille dansk øsamfund. Der er masser af bornholmsk ø-stemning, sympatiske hovedpersoner, lidt misforståelser og lidt romantik. Bogen har en lidt pudsig blanding af hed romantik på Menorca og mere rolig tiltrækning og kærlighed på Bornholm, men begge dele fungerer fint
Bogen kan sammenlignes med Lucy Dillons En lille god gerning , hvor den unge hovedperson også ejer et gammelt hotel.
I Sort sol over Ribe driver Liva et pensionat i Ribe og hendes fremtid med gymnasiekæresten Viktor er planlagt, men nye (varme) følelser dukker op, da den unge fotograf Niklas flytter ind på pensionatet. Nu må Liva til at vælge.Hendes kæreste er udsendt soldat til Ukraine, og Niklas, som er historiestuderende, vil forske i en lokal kærlighedshistorie og fotografere lokalområdet. Til det har han brug for en chauffør og guide, og Liva hjælper modvilligt i starten, efterhånanden mindre modvilligt. En sød og charmerende kærlighedsfortælling om ung kærlighed og om valget mellem det trygge og kendte versus det uforudsigelige.