Barn og silhuetter

Tema / Rædselsvækkende romaner om at have børn

Nogle dyr føder rigtigt mange unger. Og glemmer alt om dem, så snart fødslen er overstået. Mennesker, derimod, føder som regel ganske få - og holder dem gerne nogenlunde nær de næste 18 år. Det betyder, at vi investerer en masse i dem - både penge, energi og følelser. Det gør børn vigtige - men det kan også gøre dem skræmmende, for de er så tæt på ens hjerte, at der ikke er nogen beskyttelse.

 

Jeg har fundet fem bøger om det at være forældre - men det er fem bøger, som viser den skræmmende side af oplevelsen.

Rosemarys baby

Graviditetsgyseren over dem alle. Titlens Rosemary er lige flyttet ind i en lejlighed i New York sammen med sin mand, Guy. Bygningen har en lidt foruroligende forhistorie, men naboerne er venlige og hjælpsomme, måske endda lidt for meget. Og det går fremad for dem, Guys karriere udvikler sig, og de bliver enige om, at det er tid til at få et barn.

 

Og så begynder det at blive grumt. Mareridt og sygdom flyder ind i hinanden, mens graviditeten udvikler sig, og det begynder at gå op for Rosemary, at hun er fanget i en grusom sammensværgelse. Mange har nok set filmen med Mia Farrow i hovedrollen, men Ira Levins roman står stadig stærk og læseværdig den dag i dag.

Ondskabens hotel

Igen en bog, hvor du måske har set filmen - men der er stor forskel på de to, så grib originalen ved førstkommende lejlighed. Her er faren den alkoholiserede Jack, der tager et job som opsynsmand over vinteren på hotellet Overlook - alene med sin kone og barn, totalt isolerede af sneen. Men sønnen, der "skinner" og derfor har en kontakt til hotellets mørke fortid, ved, at der er noget galt.

 

Snart vokser de brydningspunkter, der er i familien, sig større og større. Hotellets blodige historie vågner tillige, mens Jack synker længere og længere ned i dybet, og hans familie ser magtesløse til. Ondskabens hotel er i mine øjne Stephen Kings stærkeste værk og en klassiker inden for gyset.

Bird Box

Verdens undergang er et dårligt tidspunkt at opdage, at man er blevet gravid. Især når det er efter en enkeltstående affære. Det er, hvad der sker for Malorie, hovedpersonen i Bird Box. Verden overrendes af væsener, som driver folk til vanvid, hvis blot de ser dem. Malorie overlever sammen med nogle få andre det sammenbrud, der rammer civilisationen, og i de næste år må hun kæmpe for at opdrage to børn i en verden, der kræver total blindhed.

 

Dreng og Pige kaldes de to, for Malorie er bevidst om, at de lever på kanten af udslettelsen, og navne virker som en luksus, hun ikke har råd til. Der dukker dog et lysglimt op, men det er et, som kan koste hende alt. Malorie må begive sig ud fra sit sikre hjem og vove at se verden i øjnene.

Mulm

Danskerne kan også være med, når det handler om det skræmmende forældreskab. Teddy Vork har begået romanen Mulm, der handler om Jacob, hvis kone bliver indlagt på den psykiatriske afdeling - han er pludselig alene med sønnen Johannes på fem år. Med et er alting blevet så meget sværere, Jacob skal arbejde for to og forsøge at holde sammen på resterne af deres liv. Og naturligt nok kan det også mærkes på sønnen.

 

Men stille og roligt bliver Johannes' reaktioner mere og mere foruroligende. Hans usynlige ven begynder at spille en større og større rolle, og Jacob bliver presset derud, hvor han må spørge sig selv, om der er en endnu mere dyster forklaring på konens depression. Vork har begået en velkendt historie, men også en, der presser sig selv dybt ind i hverdagens sprækker og lader mørket skylle ud derfra. Mulm er en fortættet lille undergang.

Redningsafstand

Fælles for alle disse bøger er, at forældrene vil gøre alt for børnene - det er ikke altid, det går godt, og nogle gange er det selve forsøget, der udsætter dem for fare. I Samantha Schweblins Redningsafstand flyder det hele sammen i en feberdrøm fortalt af moren, der kæmper for at redde sit barn. Hun har taget sin datter med på ferie i en lille landsby, men ender i den hospitalsseng, hvorfra hun fortæller historien.

 

Redningsafstanden er den afstand, man som ophav altid holder sit barn indenfor, så man kan nå at hjælpe. I denne kortroman bliver den afstand kortere og kortere, mens plantegift og overtro bobler imellem hinanden.