redaktionen

Tema / Redaktionen anbefaler: Årets læseoplevelser

Nytåret er som bekendt den tid på året, hvor regnskabet gøres op. Nåede vi det, vi skulle? Var det et godt år eller et til glemmebogen? Og hvad med bøgerne – fik vi læst noget godt i år? Redaktionen har gjort status, og her er vores bedste læseoplevelser fra året, der gik.

 

Mie, Viborg Bibliotekerne: Tjeneren og hans søster af Dorit Willumsen: En stille roman, der virkelig krøb ind under huden på mig: Pligten, kærligheden og klaustrofobien, der i fællesskab langsomt kvæler Søster, mens hun passer sin syge bror. Den er eminent skrevet.

 

Emilie, Norddjurs Biblioteker: Adam i Paradis af Rakel Haslund-Gjerrild: Ud over at sproget er virkelig smukt, så var emner som kunst og ensomhed med til at gøre det til en fortælling, jeg bliver ved med at tænke på.

 

Niclas, eReolen: SULT af Tine Høeg: En ærlig roman, der med rette er blevet rost for at give et sprog, der kan beskrive fertilitetsbehandling og den afmagt, længsel og stærke drift, der følger med. Men også en roman, som alle mænd bør læse – for selv at blive set, hørt og tilbudt et sprog om mandens rolle og situation.

 

Mai, Herning Bibliotekerne: Institutionaliseret af Haidar Ansari står som en lysende stjerne fra dette års læsning! Vild, voldsom, velskrevet og så sindssygt rørende. En ny vigtig stemme i dansk litteratur.

 

Mathias, Husum Bibliotek: Verdenshjertet af Viggo Bjerring. Fordi det er en virkelig velskrevet, humoristisk og meget begavet pageturner med et mystisk og originalt plot!  Bjerring får dygtigt sin læser til at fare vild; i et højt tempo vikler romanen os ind og ud af stadigt vildere og feberagtige handlingstråde, så man helt glemmer sig selv og sin virkelighed.

 

Nanna, eReolen: Det ottende liv af Nino Haratischwili: En vaskeægte mursten, der følger en georgisk familie gennem det 20. århundrede. Jeg elskede den store fortælling, hvor verdenshistorien flettes sammen med gribende menneskeskæbner, og jeg både græd for, lo med og råbte ad de stærke karakterer i bogen. En stor oplevelse i mere end én forstand.

 

Emma, eReolen: Underet af Emma Donoghue er både en af de stærkeste og mest besynderlige læseoplevelser, jeg har haft i år. Den engelske sygeplejerske Lib ankommer til en lille Irsk flække for at overvåge en 11-årig pige, som efter sigende ikke har indtaget føde i 4 måneder. Lib er fuld af skepsis og fast besluttet på at afsløre svindelnummeret. Og så folder handlingen sig ellers ud på en måde, som jeg slet ikke havde forventet!

 

God læselyst og rigtig godt nytår
ønskes du af hele eReolens redaktion.