
Tema / Redaktionen anbefaler: Bøger til efterårsferien
Efterårsferien er højsæson for indendørshygge for alle bogelskere. Se hvad redaktionen skal læse på mørke efterårsaftener.
Dagmar: Heksens alfabet
I efterårsferien vil jeg læse Heksens alfabet af Nanna Goul, da beskrivelsen passer til mit efterårshumør med lige dele mørke, magi og humor. Den farverige kulisse, der drager på flotteste vis udendørs, og et hav af feriekulrede børn, lægger perfekt op til en bog fyldt med herlige ingredienser som alrunerod og en knivspids kønshår plukket ved nymåne.
Kajsa: Babel
Jeg vil læse Babel af R.F. Kuang. Det er en historisk fantasyroman, der udforsker magtstrukturer, kolonialisme og sprogets rolle i undertrykkelse. Handlingen udspiller sig på det prestigefyldte Oxford University i det 19. århundrede, hvor en gruppe studerende på institut for oversættelse opdager, at sproget ikke bare er kommunikation, men også et redskab til revolution. Det lyder som en perfekt efterårsbog!
Lærke: Betonhjerter
Flere kollegaer har anbefalet mig at læse Betonhjerter af Sara Rahmeh i efterårsferien. Jeg glæder mig til en kærlig og humoristisk skildring af "Blokken", som fylder i landskabet, men hvor jeg dårligt kender beboerne og de historier de gemmer på.
Ane: 13 ½ minut
Jeg er stor fan af Dorrit Willumsen, så jeg skal selvfølgelig læse hendes spritnye roman 13½ minut. Hun plejer at skrive indlevende om skæve eksistenser, så det forventer jeg også i hendes nye roman, der handler om en dukkemager, der samler en dukke, der bliver levende. Det lykkes dukken at undslippe sin skaber, og komme ud i friheden, men det er dog ikke altid lige nemt at håndtere denne frihed. Så har vi Dan, der kæmper med studierne, og deres skæbner flettes uløseligt sammen. Temaer som identitet og forelskelse er på spil i denne fortælling, og et Dorrit Willumsensk univers, hvor alting ikke altid er som det ser ud på overfladen.
Nadja: Trold
Rasmus Daugbjerg vender op og ned på vores forståelse af folkeeventyret og giver os en moderne fortolkning af trolden som klimaforkæmper. Trolden har fået en vigtig opgave: at hævne menneskehedens udnyttelse af naturen. Trold er en roman, der efterlader mig med en følelse af både forundring og uro – perfekt læsning til efterårets mørke, tænksomme aftener.
Signe: Dødsbo og Elektras Breve
Jeg glæder mig til at læse debutromanen Dødsbo af Inger Smærup Sørensen! Den skulle være både vedkommende og rørende - og handle om både naturen, mennesket og deres komplekse forhold til hinanden. Derudover vil jeg dykke ned i Elektras breve af Mathilde Moestrup - en finurlig roman om to meget forskellige kvinder, der begge er blevet forladt af deres bror og som nærmer sig hinanden gennem nogle efterladte breve skrevet af den mystiske Elektra.
Barbara: Dag
Jeg glæder mig til at holde ferie med Michael Cunninghams nye roman Dag: Romanen følger en familie i Brooklyn over tre år, og det er forfatterens første roman i ni år. Michael Cunningham er kendt som en stor stilist med en formidabel evne til at skildre moderne familier. Han fik sit gennembrud med den Pulitzerprisbelønnede roman Timerne, som er filmatiseret
Emma: Hændelser ved vand
Siden jeg så miniserien Hændelser ved vand baseret på Kerstin Ekmans roman, har jeg haft bogen stående på min huskeliste, og nu skal det være. Omdrejningspunktet er et dobbeltmord begået på midsommernatten, som 18 senere stadig kaster skygger over det lille samfund i Nordsverige. Jeg er egentlig ikke til krimier, men en god roman med en mordgåde siger jeg ikke nej til - især hvis den er indhyllet i stilfærdig nordic noir-stemning og udspiller sig i de mørke, svenske skove. Det er da lige sagen til en gang efterårslæsning i sofaen på de grå, kølige aftener.
Anne: Dilly Court Krøniken
Jeg er netop blevet færdig med Anne-Grethe Bjarup Riis og Thomas Rydahls populære første bind i serien om Egeskov slot. Den spændende fortælling om slottet, dets herskab og tyende fangede mig virkelig ind og gav mig mindelser til Downton Abbey, som jeg i sin tid var helt opslugt af. Det har inspireret mig til at kaste mig over den historiske Dilly Court-krønike hvor vi følger fire søskendes kamp for at bevare deres barndomshjem, Rockwood Castle. Jeg forestiller mig, at lydbogen passer perfekt til en smuk efterårsgåtur.
Lise: Gileads døtre
Jeg skal for første gang opleve Margaret Atwood live, når hun kommer til Danmark i slutningen af oktober for at modtage HCA prisen. Derfor skal efterårsferien blandt andet bruges på at dykke ned i forfatterskabet. Femten år efter "Tjenerindens fortælling" sluttede, eksisterer rædselsregimet Gilead stadig. Tre kvinder bliver afgørende for Gileads sidste dage. Gileads døtre er deres historie, og bogen stiller skarpt på magt, modstand og kvinder.