Coverbillede til artikel om redaktionens podcastanbefalinger

Tema / Redaktionen anbefaler: vores yndlingspodcasts

Rigtig mange af os har én eller flere tv-serier, som vi troligt følger med i og dyrker. Det samme gør sig efterhånden gældende for podcasts – vi venter i spænding på nye afsnit, og de rigtig gode podcasts formår at skabe et rum, hvor man føler sig tryg og velkommen, og hvor det føles lidt som om, at værterne er et par ”venner” man lytter til igen og igen, uge efter uge. Her på redaktionen har vi også vores personlige favoritter, når det kommer til podcasts, og dem vil vi selvfølgelig gerne dele med jer.

 

Dagmar: LYT – en podcast om lyrik

Noget af det, jeg holder mest af ved at lytte til podcasts, er, at jeg føler mig indsluset i et godt selskab – og selvfølgelig et rigtig godt et af slagsen, hvis værterne og gæsterne ellers er nogle, som vækker min interesse og nysgerrighed. Som en, der også elsker litterære foredrag og samtaler om halvnørdede emner inden for litteratur og digtning, kan jeg klart anbefale Silkeborg Bibliotekernes lyrik-podcast LYT, hvor forskellige danske digtere bliver interviewet.

 

Den uformelle stemning og det store nærvær i samtalen virker for mig utroligt adspredende og hyggeligt at lægge ører til. Lyt f.eks. til afsnit #6, hvor en af mine yndlingsforfattere, Lone Hørslev, fortæller om spændet mellem musikalitet og digtning i hendes arbejde. Hvis du ligesom jeg bliver fan af LYT, kan du opleve konceptet live på Bogforum fredag den 15.11.19 kl. 14.00, hvor Pia Tafdrup interviewes af litteraturformidler Sebastian Bune på eReolens stand.

 

Anne: Åsteder – fortællinger fra Gudenåen

”Jeg er Gudenåen, og jeg er altid og aldrig den samme. Følg mig, så skal jeg fortælle om hemmelighederne langs mine bredder.” Sådan indleder Gudenåen selv sin podcastserie Åsteder, og selvom serien ikke gør meget væsen af sig ved første øjekast, så tror jeg ikke, du skal lytte til mange minutter, før du fanges ind af de bløde bølgeskvulp, de kvidrende fugle og ikke mindst Gudenåens sprøde røst. Denne velproducerede podcastserie om den danske kulturhistorie langs Gudenåen har været en skøn og afslappende lydkulisse for mig de seneste uger – både på togturen, på gåture med hunden og i sofaen efter en lang arbejdsdag.

 

Emma: Harry Pottcast

Jeg er egentlig ikke så vild med podcasts, men jeg er vild med Harry Potter. Og nu tænker du måske ”Stadig? Efter al den tid?” – Always! Netop derfor er Harry Pottcast en af de få podcasts, jeg har lyttet til med stor begejstring.

 

Det der med at læse Harry Potter er jo ikke noget, man sådan bliver færdig med. De originale HP-bøger kan læses igen og igen, og der bliver jo også ved med at komme nye bøger og film om ”The Wizarding World”, så man bliver nødt til at holde sig opdateret! Jo mere jeg ved om Harry Potter-universet, jo mere opmærksom bliver jeg på alt det, jeg potentielt går glip af. Og så er det jo rart, at jeg lige kan få en grundig (og hyggelig) gennemgang af Grindelwalds forbrydelser i form af en podcast, så jeg er sikker på, at jeg fik det hele med inde i biografen. Er du til Harry Potter, så er du også til Harry Pottcast. I solemnly swear!

 

Maria: På stribe – din seriemorderpodcast

Jeg har et svagt punkt for true crime-podcasts og På stribe – din seriemorderpodcast er ingen undtagelse. Værterne Christoffer Greenfort og Andreas Illum er meget engagerede, og de går op i at foretage et godt stykke researcharbejde uden at det bliver for tungt og trægt i podcasten. Og så er de bare gode historiefortællere! Lyt selv i klippet her! De behandler sagerne med respekt og formår at krydre dem med en vis portion humor – uden at det flytter fokus fra sagerne. De har selv sagt at noget af det, der fascinerer dem ved genren, er det her med at dykke ned i menneskets skyggesider, så vi kan blive klogere på os selv og dem, der afviger fra samfundets normer – og det kan jeg kun tilslutte mig. Deler du samme fascination, og er du vild med podcasts som Mørkeland og Myrdet af Richelsen og Grau, vil du også kunne lide På stribe. Lige nu er de aktuelle med 3. sæson, som du finder her.

 

 

Nanna: Tid til bøger

Hvis du er vild med bøger (og det er du jo nok, hvis du har fundet vej til eReolen), vil jeg klart anbefale dig at lytte til podcasten Tid til bøger! Her taler Janus Camara fra Politikens Forlag hver uge med en aktuel forfatter om hans eller hendes seneste bog, og alt det, der har inspireret den. Jeg er især ret vild med afsnittet med den nordjyske sanger Allan Olsen, der fortæller om anden del af sin selvbiografi, Laksetrappen; Olsen er en eminent historiefortæller, og så har han en dejlig uhøjtidelig tilgang til verden og litteraturen. Er du på Bogforum lørdag d. 16. november kan du endda opleve Tid til bøger live – det sker kl. 15 på eReolens scene, Lyttesalonen, hvor du kan glæde dig til at møde Mathilde Walter Clark, Iben Mondrup og Kathrine Tschemerinsky!

 

Vi håber, at vores anbefalinger har inspireret jer til at dyrke endnu flere podcasts!