Foto af læsning i vandkanten

Tema / Redaktionens sommeranbefalinger

Bogelskernes allertravleste tidspunkt på året er sommeren. Og vi glæder os til læseoplevelserne, der venter! I eReolens redaktion har vi samlet vores bedste anbefalinger til årets sommer-mustreads, så hvis du vil gøre dig selv en tjeneste, synes vi, du skal tage en af disse bøger med i tasken, lommen eller rygsækken, når sommerferien skydes i gang!

Mai:

Hvis du kun skal læse én bog i sommerferien, skal det være Nøjsomheden af Stine Askov! Vi møder unge og lidt forvirrede Mona, som står midt på en skillevej i livet. Hun skal sige farvel til den moster, som altid har været hendes faste holdepunkt, og hun skal vælge, hvilket menneske hun vil være.  Monas historie er skrevet så medrivende, at jeg stort set læste den i et stræk, og man sidder bare og hepper på hende hele vejen. Og så er der det helt lækre element i bogen, at det faktisk er litteraturen, der giver Mona styrke til at vælge den vanskelige, men rigtige vej for hende.

Ane:

Noveller egner sig supergodt til sommerlæsning: kortere historier, men ikke mindre på hjerte. Kender du ikke norske Gunnhild Øyehaug, så venter der dig sjove, underfundige, mærkelige og magiske fortællinger

Anette:

Jeg holder af at læse bøger, der underholder mig, og hvor jeg samtidig bliver klogere på verdenshistorien. Det blå lys af Stig Dalager handler om den polsk-franske fysiker Marie Curies liv og arbejde. I 1903 og i 1911 fik hun nobelprisen for sit arbejde. I romanen hører vi om Curies opvækst i Polen i 1860'erne, hvor folket er undertrykt af den russiske besættelsesmagt, og vi følger hende til Paris, hvor hun kæmper med sin videnskab i den mandsdominerede universitetsverden. Det er en imponerende, rørende og faktarig murstensroman.

Emilie:

Hvis du ligesom mig er lidt fascineret af klassisk Hollywood, så er Evelyn Hugos syv ægtemænd virkelig en fantastisk bog. Taylor Jenkins Reid er god til at skrive bøger, der føles som noget, der reelt kunne være foregået i Hollywood i 50’erne-80’erne både med denne bog, der handler om en fiktiv skuespillerinde, men også med sin anden bog, Daisy Jones & The Six, der føles og er formet som en musikdokumentar. Jeg elsker dramaet, der er i begge bøger, og vil helt klar opfordre alle til at læse dem. Evelyn Hugo er dog min personlige favorit.

Emma: 

Hvis du er bare en smule interesseret i de algoritmer, der dikterer en stor del af dit liv, så vil jeg anbefale dig at læse den relativt korte bog Ekko - et essay om algoritmer og begær af Lena Lindgren. I bogen drager den norske journalist til Silicon Valley, hvor Facebook, Twitter, Google, YouTube og de andre tech-huse på to årtier har skabt vores alles digitale infrastruktur. Hun interesserer sig for de nye "identitetsteknologier" som fx ansigtsgenkendelse og overvågning, der fanger, lagrer og sælger opmærksomhed. Det gør os, brugerne, til det egentlige produkt og prisen vi betaler er vores personlige data. Bogen har modtaget Brageprisen i hjemlandet Norge og har fået meget flotte anmeldelser med på vejen, da den udkom i Danmark i foråret.

Anne H:

Mangler du en god spændingsroman til sommeren, kan du roligt kaste dig over denne her! Midt i København bliver danske Rune Dalum viklet ind i en terrorsag, der trækker tråde til konflikten i Mellemøsten og vækker mørke minder fra Runes fortid i Sovjetunionen - og Jylland. Masada er en af den slags romaner, hvor siderne vender sig selv, og læseren hele tiden holdes på tæerne.

Maja:

Hvis du godt kunne tænke dig en kort roman, vil jeg helt klart anbefale dig at læse Døgnkioskmennesket, der både kan få dig til at smile og tænke lidt over tilværelsen. Her oplever du et moderne Japan set fra kvinden Keikos perspektiv. De seneste 18 år har hun arbejdet i den samme døgnkiosk, og selv om hun egentlig trives i sit rutineprægede liv som døgnkioskmedarbejder, presser samfundets definition af, hvad det vil sige at være normal, sig alligevel på. For som en ugift, barnløs 36-årig kvinde uden et "rigtigt" job falder hun uden for omverdenens forventninger til, hvilket liv en kvinde i hendes alder bør leve.

Kajsa:

I Færgen tager 1.200 forventningsfulde passagerer færgen fra Sverige til Finland t/r. I et døgn kan de lægge hverdagen bag sig og slå sig løs med billig sprut, diskoteker, barer og karaoke. Men noget ondt rejser med og midt om natten, midt ude på Østersøen, truer ”det onde” med at få overtaget på Baltic Charisma, som den store færge hedder. 
 

Dette er en velskrevet og meget underholdende gyser for voksne af Mats Strandberg, som er en mester udi at beskrive mennesker – og bogen har et rigt persongalleri! Du glemmer fx ikke Dan Appelgren, en gammel popstjerne, som ingen booker længere, og som nu mere eller mindre bor på færgen. Historien er bygget op i korte kapitler, og der er ikke sparet på ulækre beskrivelser. Du skal ikke læse bogen, hvis din ferie indbefatter en færge – men ellers er den perfekt, uhyggelig sommerlæsning!

Dagmar:

Denne sommer vil jeg anbefale alle at læse Luka Holmegaards fine lille mesterværk Look. Det er en vidunderligt rørende og poetisk bog, som overraskede mig med sin helt særlige blanding af prosa og indsigtsfulde essayistiske betragtninger, som ærligt beskriver jegets tanker omkring sin stresssygdom, en bevægelse mellem køn og ikke mindst om tekstiler, mode og kulturens rolle i, hvordan man læses og læser sig selv.

Anne B:

Matias Faldbakkens Vi er fem er bogen, jeg ikke vidste, jeg havde brug for, før efter jeg havde læst den. I bogen møder vi Tormod Blystad, der bor sammen med sin kone Siv og deres to børn. For at udfylde tomrummet efter familiens højtelskede hund løber væk og for at distrahere sig selv fra sit smuldrende ægteskab, begynder Tormod at eksperimentere med ler i sit lille værksted. Det fører til skabelsen af et helt særligt femte familiemedlem, der vender op og ned på alting... Det er domestic noir møder magisk realisme og Frankenstein'sk horror, og det er fantastisk, bizart og chokerende på én og samme tid.

Mie:

Hvis du er glad for fantasy og endnu ikke har stiftet bekendtskab med Nanna Foss' fantastiske Spektrum-serie, så er det oplagt sommerferielæsning. Det er en ungdomsserie, men den har en kæmpe fanskare af mennesker i alle aldre. Vi følger en gruppe venner, der ved et tilfælde får magiske kræfter. Snart hvirvles de ud i kryptiske tidsrejser og kampen for at undgå jordens undergang. Det er en hæsblæsende fortælling, og plottet er komplekst og umuligt at regne ud på forhånd - men det er samtidig også en utrolig velskrevet serie om venskab og kærlighed. Den er fuld af varme og har en forfriskende diversitet, der ikke føles forceret.

 

Rigtig god sommer

/eReolens redaktion