Tema / Redaktøren anbefaler feel good-romaner

Feel good-romaner har en særlig plads i mit læse-hjerte, fordi de insisterer på kærligheden, det usandsynlige held og de lykkelige slutninger. De indgyder livsmod og håb, og når sidste side er læst sidder man med et smil på læben og varme i hjertet og tror lidt på verden igen.  

En mand der hedder Ove

En mand der hedder Ove er hjertevarm, gribende og sjov. I starten tror man aldrig, at man kommer til at holde af Ove, fordi han er så sur og kværulantisk. Men Ove har været min bedste litterære ven i mange år efterhånden, og rigtig mange i min omgangskreds har fået bogen foræret i gave. Hvorfor belemre folk med en bog om en sur gammel mand, tænker du måske? Her er svaret, at du i løbet af romanen får hele Oves historie, og når du lærer ham at kende, finder du ud af, at han er et fuldstænding fantastisk menneske, og at han faktisk har en hel del af være sur over.

Villa Havbrise

Jeg har stor forkærlighed for romaner, der starter med, at nogen arver noget. Der er altid noget godt at vente i sådan en historie, og Villa Havbrise skuffer absolut ikke! Sophie lever et travlt liv i Berlin med fuld knald på karrieren. Men da hendes mor dør, må hun rejse hjem til Sverige og overtage Villa Havbrise, et forfaldent badehotel, som gemmer på både dystre familiehemmeligheder, livsændrende begivenheder og den store kærlighed. Jeg har sagt det før, men gentager det gerne: De svenske forfattere kan altså noget inden for feel good-genren, og Villa Havbrise er ingen undtagelse. 

Damen som købte en bus og bare kørte

En anden type bøger, som jeg virkelig sætter stor pris på, er dem, hvor hovedpersonen skrider fra det hele og rejser ud i verden og (genop)finder sig selv. Det er så livsbekæftende at læse om. I Damen som købte en bus og bare kørte er det endnu mere livsbekræftende, fordi hovedpersonen er 75 år, da hun tager ud på sit livs rejse. Hun forlader simpelthen det plejehjem, hun er installeret på, køber sig en gammel bus og kører gennem Europa. Her får livet igen farver, og kærligheden blomstrer. Virkelig dejlig indsprøjtning af livsmod.