Tema / Redaktøren anbefaler krimier fra det mørke nord

Norrland i Nordsverige er dyb skov, sorte søer, myg, termokaffe og lange, lyse sommernætter. Og så bliver der begået mange mord.. Eller nej, det gør der jo nok ikke i virkeligheden. Men der er skrevet mange gode krimibøger om det. Her er tre af dem! 

"Sommermørke" af Stina Jackson

I de dybe norrlandske skove er sommernætterne evigt lyse, og hver nat kører Lelle søvnløs rundt og leder efter sin forsvundne teenagedatter. Det har han gjort i tre år. Hun forsvandt en dag, hvor hun stod og ventede på bussen. Ingen så noget, og politiet har ikke nogen spor. Derfor har Lelle taget sagen i egen hånd og tjekker minutiøst hver eneste lille side- og skovvej langs landevej 95, også kaldet Silvervägen (som bogen hedder på svensk). En dag ankommer Meja og hendes mor til den lille by. De skal bo hos en ældre mand, Mejas flyvske mor har mødt på nettet. Meja kæmper med at falde til, Lelle kæmper med savnet, og da efteråret nærmer sig, forsvinder endnu en ung pige. Det svenske krimiakademi kårede "Sommermørke" til årets krimi i 2018 - og det er virkelig godt, velskrevet og vemodigt. 

"Begravet i stilheden" af Tove Alsterdal 

Tove Alsterdal skriver fantastisk! "Begravet i stilheden" er hendes "svære toer", og lever måske ikke helt op til den første bog eller dem, hun har skrevet efterfølgende, men er alligevel en rigtig god krimi. Og så handler den om Nordsverige. 

Journalisten Katrine, som lige har mistet sit job som korrespondent for Sveriges Radio i London, vender hjem og finder ud af at hendes demente mor ejer en forfalden gammel gård i det dybt religiøse Nordsverige. Katrine rejser nordpå til den iskolde vinter i Tornedalen og kommer langsomt på sporet af gamle familiehemmeligheder, der strækker sig langt ind i det tidligere Sovjetunionen. Samtidigt involveres hun i opklaringen af et brutalt øksemord på en af nabogårdene. "Begravet i stilheden" er en sort slægtskrønike og krimi, hvis historie strækker sig gennem hele 1900-tallet. 

"Solstorm" af Åsa Larsson

I er heldige hvis ikke I har læst den her serie endnu! Solstorm er første bog i serien om Rebecka Martinsson, skattejuristen fra Kiruna, som har skabt en karriere i Stockholm. I ”Solstorm” bliver hun kaldt til Kiruna af barndomsveninden Sanne, som er anklaget for at have myrdet sin bror - den religiøse leder Victor Strandgård. Han er natten inden fundet myrdet i en kirke i Kiruna, stukket ihjel, hans hænder er skåret af, og øjnene stukket ud. Sanne vil, at Rebecka skal være hendes forsvarsadvokat. Rebecka flyver til Kiruna og prøver at hjælpe veninden. Inden længe er hun dybt involveret i sagen, hvor hadet vokser om kap med mørket i det lille frikirke-samfund. I alt er der skrevet seks bøger i serien og der kommer (desværre) ikke flere.