Tema / Redaktøren anbefaler: Store læseoplevelser fra små forlag

Kreativiteten og kvaliteten syder og bobler på de danske mikroforlag. Men med færre midler end de store forlag er mange mikroforlag udfordret på at nå ud til læserne. Derfor anbefaler jeg dig i denne artikel at gå på opdagelse blandt de mindre forlags udgivelser af digte, essays og noveller!

Et mikroforlag adskiller sig fra de store forlag ved ikke at være ejet af en koncern, hvilket betyder, at de er mere uafhængige og i mindre grad drevet af andres økonomiske interesser. På mikroforlagene udkommer litteratur, som forlagene synes er vigtig! Mikroforlagene udgiver både dansk og oversat litteratur, litteratur fra både debutanter og mere etablerede forfattere samt både romaner, novellesamlinger, digte, graphic novels, faglitteratur med mere.

Faktisk er det ofte her, i disse bøger fra de små forlag, at de store litterære bevægelser starter, og begivenheder sker. Men hvor skal man begynde?

Turen går til … verden rundt 

Personligt er jeg vild med at ”rejse” med litteraturen og gå på opdagelse i andre lande og kulturer gennem bøger. I den henseende er Forlaget Korridor et fremragende rejseselskab. Bl.a. i kraft af deres kortromaner eller ”novellaer”, som giver indblik i litteratur og samfundsforhold i Asien: 

Det kunne være i kinesiske Pin Suns realistiske ’Uendelig lidelse’, hvor man får indblik i livet som ung i samtidens Kina. Anderledes fabulerende er japanske Hiromi Kawakamis ’At træde på en slange’ og ’Forsvindinger’, hvor grænsen mellem realisme og magi udviskes. Og er du til endnu mere mystik, kan du tage kinesiske Can Xues ’Aldrende skyer i drift’ i ørerne.

Også andre mikroforlag gør sig i verdenslitteraturen: Fx Skjødt Forlag, som oversætter fra spansk til dansk, bl.a. Julio Cortázars noveller og essays i ’Metro’. Eller Forlaget Palomar, der blandt andet har udgivet hviderussiske Svetlana Aleksijevitj’ murstensværk ’Krigen har ikke et kvindeligt ansigt’, som genremæssigt kan siges at placere sig i krydsfeltet mellem roman, novelle og dokumentar.

Tidsrejser

Foretrækker du at rejse i tid frem for sted, er der også noget for dig på flere af mikroforlagene. Fx udgiver Forlaget Sidste Århundrede ”glemte” klassikere og overset litteratur i dansk oversættelse. Som forlaget selv skriver, interesserer de sig især for ”det excentriske, det monomane, det ekspressionistiske og det groteske.”

Netop det er ’Menneskekød: grotesker 1910-1920’, som de har udgivet sammen med forlaget Escho, et godt eksempel på. Det er en antologi bestående af 10 korte tekster af danske forfattere, heriblandt Karin Michaëlis – en slags horror-noveller om bl.a. kannibalisme, sadisme, sindssyge og fanatisme. 

Tilbage til nutiden og Danmark

Hvis ovenstående anbefalinger bliver for verdensfjerne for dig, så fortvivl ej. Mikroforlagene bugner også af dansk samtidslitteratur. Fx Lilian Munk Rösings stemningsfulde erindringsessays 'Kaplevej 97', der udkom på Asger Schnacks Forlag, men som siden er blevet en del af Forlaget Ekbátana. Ekbátana har bl.a. også udgivet Louise Juhl Dalsgaards poetiske romancollage ’Ting jeg tænker på’.

Endelig vil jeg fremhæve Mirian Dues digte i ’Inden vi går ind i livet på jorden’ og ’Vågent’ udgivet på Forlaget Kronstork.

Nedenfor finder du ovenstående anbefalinger samt endnu flere.

Rigtig god læselyst!
Mathias Emil Stenrøs, eReolen & Husum Bibliotek