Tema / Redaktøren anbefaler: Tove Jansson - til de voksne

Det er svært ikke at tænke på Mumitroldene, når man siger "Tove Jansson", disse besynderlige klumpedumpevæsner, der bevæger sig så let gennem deres helt egen verden, der svinger mellem hyggelig og skræmmende. Det er eviggyldige fortællinger, der gerne sælges som børnebøger, og forlagene sætter gerne nye skabere til at lave produkter i samme univers, der kan sælges til de små. Men originalerne, Janssons egne Mumihistorier, de rammer den der litterære guldlokzone, hvor både børn og voksne kan boltre sig.

 

Det var dog ikke nok for Jansson - overhovedet. Udover at skrive børnebøger arbejdede hun også som maler og illustrator. Og i 1968 forlod hun Mumifamiliens verden for i stedet at skrive direkte for voksne, med "Billedhuggerens datter", en roman, der var halvt selvbiografisk. Den trækker tråde fra livet blandt kunstnere, kæledyr og natur.

 

Senere blev det til flere romaner og novellesamlinger. Til fælles har de den poetiske lethed, der har forankret Janssons tekster gennem tiden, og en sans for steder, tider og mennesker, der får dem til at stå som stærke fortællinger. Jansson viser læseren, hvordan vi påvirker hinanden, på godt og ondt (som f.eks. i den gysende gode "Den ærlige bedrager"), og hendes sans for at fortælle historier, der rammer et helt særligt område i læseren, fornægter sig aldrig.

 

Her på eReolen finder du fem af Tove Janssons bøger, som fører dig gennem steder og liv, du vil huske længe efter læsningen.