Tema / Familieformer i alle regnbuens farver

I denne uge skulle regnbueflagene have fejet gennem Københavns gader, men på grund af Covid-19 har også Copenhagen Pride skullet finde en alternativ måde at fejre mangfoldigheden i køn og seksualitet. På eReolen støtter vi selvfølgelig op om den digitale parade, og derfor har vi i denne uge fundet massevis af bøger frem, hvor LGBTQIA-personer afspejler virkelighedens glædelige variation - og heldigvis er der efterhånden kommet en del repæsenterende bøger på hylderne.

 

Regnbuefamilier i solskin og regn

Også familieformer er mangfoldige, og i bøgerne herunder lukkes vi ind i hverdage som de flestes, med tanker og bekymringer, som de fleste af os slås med – for vi skal jo alle have børn, job og kærestetid til at gå op i en højere enhed. Men jeg er helt sikker på, at der også følger anderledes udfordringer og glæder med regnbuefamilien. Her har jeg fundet en række biografer og romaner, der fortæller nogle af dem.

 

Silas Holst – for enden af regnbuen

I biografien ”Silas Holst – for enden af regnbuen” fortæller danseren sin personlige historie om at skabe en familie med én mor, to fædre og seks bedsteforældre. Det er en rørende og ærlig fortælling om, hvad der lykkes, og hvad der ikke lykkes for Silas’ regnbuefamilie.

 

Mød mor og Busser

Børnenes synsvinkel får vi i trilogien om ”Mor og Busser”, som er den stærkt underholdende historie om en kernefamilie fra krea-klassens Nørrebro med to mødre og deres tvillinger. Romanen er skrevet i et enkelt sprog, hvor særligt processen omkring befrugtningen af tvillingernes mor er utrolig humoristisk at høre. Trods det lette sprog dukker der både beskrivelser af synspunkter på børneopdragelse og mere eller mindre politisk korrekte holdninger til samfundet op, når jeg-fortælleren gengiver forældrenes diskussioner.

 

Nowhere

I Romanen ”Nowhere” af Johannes Lilleøre er det også en Johannes, der er hovedpersonen. Han flytter til New York for at være tættere på de to drenge, han har sammen med et lesbisk par. Han bruger dog mere tid på at flakke rundt, hænge ud i bøssebarer og drømme om at blive forfatter end på at lege med drengene.

 

Blandt tosser og fundamentalister

Det er ikke kun de nye faderroller, som paret i ”Blandt tosser og fundamentalister: det er ikke noget at være bange for” af Jens Laursen-Schmid skal forholde sig til. De to fædre bor nemlig i det vestjyske bibelbælte, og der er det ikke altid nemt at stikke ud fra normalen. En skarp roman, som fortælles i et forrygende tempo med omdrejningspunkterne: børneopdragelse, karriere og religion.

 

God læselyst!

/Anette Siem, Viborg Bibliotekerne