Tema / Rejsen ind i det ukendte

For 50 år siden klatrede en lille gruppe mennesker ind i en metalkapsel anbragt oven på en eksplosion og rejste til Månen. Det var en rejse, der ændrede verden - både i virkeligheden og i fiktionen. Den ændrede grænserne for det, der var muligt og for det, man troede muligt. Det sidste var lidt et problem for en særlig gruppe mennesker: science fiction-forfattere. 

 

Rejsen til rummet

Rumrejser havde været en naturlig del af genren gennem lang, lang tid, men det var aldrig lykkedes helt at ramme plet. Apollo 11 stødte ikke på rumvæsener, kom ikke i livstruende fare, og rumfærden blev ikke udført af et privat firma - alle ellers helt grundlæggende dele af stort set al science fiction om emnet indtil da. Det var lidt af et slag over selvforståelsen for en genre, der måske (med Shakespeares ord) protesterede lidt for meget over at skulle være i stand til at forudsige fremtiden.

 

En genre, der trives i modgang

Heldigvis er det en genre, der trives i modgang, og i årtierne siden vi første gang rejste til Månen - og sidenhen stoppede med det - har forfatterne taget udfordringen op: hvordan kan man fortælle historier om at rejse ud i det ukendte, når det, vi kender, konstant bliver større og mere utroligt? Når alting går hurtigere og hurtigere, og folk gør ting, der ellers virkede utænkelige på både godt og ondt?

Virkeligheden overgår fantasien, siger man, men her kan jeg heldigvis bruge et andet mundheld og sige, at det er undtagelsen, der bekræfter reglen. Science fiction-genren er nemlig fortsat med at bedrive værker, der strækker menneskets fantasi og det umulige.

Jeg har vandret igennem vores samling af ebøger på engelsk og har fundet nogle gode titler, der rejser derud, hvor det ukendte lurer, hvad enten den rejse så er i rummet, tiden, mærkværdigheden eller noget helt fjerde.