Tema / Romaner om at bryde op

Mange forfattere har skrevet om at bryde op fra det samfund de er født i, fordi man enten frivilligt eller ufrivilligt har været nødt til at flygte eller migrere, og blandt dem har jeg udvalgt en lille håndfuld af spændende bøger, der på meget forskellig vis behandler emnet migration:

 

På flugt fra nazismen

I den østrigske forfatter Stefan Zweigs erindringer i bogen Verden af i går kan vi læse hans skildringer af Første Verdenskrigs hærgen og sin egen flugt fra nazismen.

 

Magiske døre

I Mohsin Ahmads Exit West flygter Saeed og Nadias fra deres hjemby i Mellemøsten, der er under belejring, til den vestlige verden gennem magiske døre.

 

Magtens fordærv

I Dennis Gade Kofoeds blændende gode dystopiske fantasy-roman Folkemøg er flygtningene og børnene de laveste i det sociale hierarki i en hård verden, hvor Troldmanden overvåger alt og alle med sine droner. 

 

Fra Nordnorge til Sønderjylland

I Maren Uthaugs roman Og sådan blev det er verden også befolket af sære, overnaturlige væsener, vietnamesiske bådflygtninge i kælderen, og centralt i historien står den lille pige Risten, der tvinges fra sit samiske ophav i Nordnorge til et nyt liv i Sønderjylland.

 

God læselyst, Rasmus Riiskjær, Husum Bibliotek