Tema / Romaner om mad

Indrømmet - jeg er et rigtigt madøre, og derfor elsker jeg også romaner der handler om mad. Jeg elsker at læse om mennesker, der ikke bare spiser fordi det er en nødvendighed, men fordi de elsker det. Jeg har læst en del af denne type bøger, men disse romaner er dem, jeg især kommer til at tænke tilbage på som store læseoplevelser. 
 

Den Australske roman "Lussingen" af Christos Tsiolkas, handler egentlig ikke om mad, men det er en grillfest, der er omdrejningspunktet og startskuddet for romanen. Til festen er otte venner med familie samlet, der er lækker mad på grillen og en overflod af tilbehør - så skal der hygges. Lige indtil noget uforudset sker: To børn kommer op at skændes om et spil, og en 3 årig dreng får en syngende lussing af en voksen, som ikke er hans far. Herfra ruller lavinen, skeletter i skabet dukker frem, venskaber og relationer bliver sat på en alvorlig prøve. Det er 559 siders forrygende samtidsroman, hvor jeg var underholdt fra start til slut. Et ekstra plus er, at romanen foregår blandt græske indvandrere i australien, og det er ikke en kultur, jeg har læst om andre steder.

 

Måltidet som samlingspunkt, har en anderledes positiv vinkel i "Babettes gæstebud" af Karen Blixen. Her bor den franske gourmetkok Babette i en stærkt religiøs og afholdende menighed i Norge, efter at hun er flygtet fra krigen i Frankrig. Ved et lykketræf vinder hun i lotteriet, og hun bruger pengene på at kreere en overdådig fransk middag til de jævne norske bønder. En middag, hvor der for en kort stund i det afholdende samfund hersker ren lykke. Da jeg læste den for mange år siden, kan jeg huske, at jeg var overordentligt lettet over at slippe for skildpaddesuppen serveret i skjold!

 

Jeg elsker også Jan Sonnergaards "Otte opbyggelige fortællinger om Kærlighed, mad og fremmede byer". De otte noveller tager alle udgangspunkt i forskellige europæiske hovedstæder (og Amar'), hvor vi bliver præsenteret for de forskellige restauranter, vin, arkitektur og kvinder. Det er selvfølgelig på vanlig socialrealistisk og samfundskritisk facon, præcis som det skal være, når det er en novellesamling af Sonnergaard.     

 

Jeg glæder mig til at kaste mig over Martin Kongstads "Kokken der holdt op med at rødme", der handler om restaurationsbranchen og en koks benhårde jagt på en Michelinstjerne. Jeg forventer humor og sydende satire!

I listen herunder kan du finde de omtalte bøger - og et par andre "madbøger" som også kan anbefales.

 

/Rikke - Gladsaxe Bibliotekerne