Tema / Roulunds øje for det normale og unormale

For nylig faldt jeg over udtrykket hyper-sanity - ideen om, at visse figurer i historier opfører sig, som de gør, ikke fordi de er sindssyge, men det direkte modsatte: de ser på verden uden filter og ser derfor den ægte verden. Tænk Jokeren fra Nolans Batman-film som eksempel. Der er ikke en dansk oversættelse for hyper-sanity, men man kan måske sige, at det betyder, at være ved sine sansers overfulde brug. Ideen er lidt en gammel traver, synes jeg, og fungerer nok bedste for dramatikkens skyld.

Men tanken dukkede nu alligevel op i mit hoved, da to andre kendsgerninger krydsedes - eReolens tema om normalt/unormalt og min egen opdagelse af, at forlagene har fundet ud af at give deres bagkatalog nyt liv i det digitale, både som tekst- og lydbøger. Frem fra en søgning dukkede nemlig flere ældre værker af min absolutte yndling blandt danske forfattere: Grete Roulund.

 

Hvad har hyper-sanity med Grete Roulund at gøre?

Hun skrev meget forskellige bøger - fra humoristiske essays til det, der nok må betegnes som ondskabskammerspil, gerne udspillet i eksotiske eller sære lokaliteter. Men fælles for størstedelen af dem er nok, at hovedpersonerne gerne føles, som om de står lidt på en skæv vinkel af virkeligheden. Hvis "normal" er det, som alle de andre gør, så er Roulunds personer ofte ikke normale - men til gengæld er de ofte mere bevidste om det miljø, de færdes i, end folkene omkring sig. De fungerer på trods.

Roulund skrev gerne om mennesker, der blev fjernet fra det miljø, de var vokset op i - og der er en tydelig forskel på dem, som holder fast i, hvordan tingene plejede at være, og dem, der forstår at tilpasse sig det nye. Føj dertil, at hendes historier gerne udspiller sig på baggrund af undergang og ødelæggelse, og du forstår, hvorfor ideen om hyper-sanity fik mig til at tænke Roulund. Det kan være konsulen, der vandrer gennem verdens (måske) undergang i Setans porte, retsmedicineren, der undersøger et umuligt lig i Kvinden fra Sáez, doktoren, der vil visualisere smerte i Dr. Zarkowskis eksperiment, eller kontoret, der fortæller historien i Professor Sterns kontor.

 

Roulunds forfatterskab er slet ikke værdsat nok - og der glæder det mig, at eReolen kan hjælpe med at introducere folk til hendes skæve personer, dystre historier og bistre verdenssyn.

Herunder har jeg samlet de lydbøger af Grete Roulund, der findes på eReolen.