Udklip af forsiden til "Kentuki"

Tema / Samanta Schweblins sommerfuglevinger

Det er sjældent, at et forfatternavn alene får mig til at købe en bog - men forleden stod jeg i den lokale boghandel og opdagede i stablerne et navn, jeg ikke havde forventet at se: Samanta Schweblin. Uden videre fanfare var "Kentuki" udkommet på dansk. Og jeg opdagede om mig selv, at Schweblin er et navn, der udover at være ret unikt og genkendeligt får mig til tegnebogen.

 

"Kentuki" er en af de bøger, der tydeligvis ikke foregår lige nu, men rammer så rent, at man spekulerer på, om man har overset noget. Måske er kentukierne bare ikke nået til Danmark endnu? Da Facebook først startede, var det også begrænset. Måske vil man gå ned gennem byen senere i dag og se butiksvinduer fyldt med nuttede små dyr i æsker.

 

Det er, hvad kentukierne er: legetøj. Men legetøj med to indgange, for man kan enten købe en kentuki, eller man kan købe adgang til den. Når det enkelte dyr tændes, kobler det op til en bruger et tilfældigt sted i verden, og vedkommende flytter ind i ejerens liv på afstand.

SOM SOMMERFUGLEVINGER

Det er sådan en lille ting: et lille dyr, bag hvis øjne et andet menneske kigger med. Og Schweblin gør det, hun gør så godt, og lader historierne bruse ud derfra - som sommerfuglens slag med vingerne, der vokser til en storm andetsteds i verden. I "Kentuki" gøres det ved nedslag over hele verden - forfatteren dykker ind og ud af historier, nogle kun én gang, andre igen og igen, nogle gange hos ejere og andre gange hos dem, der styrer.

 

Schweblin er stærk på de korte tekster, så det er en perfekt måde at skrue en roman sammen på - vi får ikke et stærkt plot, men vi får et mangefacetteret og fascinerende billede af kentukierne og deres mennesker. Med blid hånd udstiller hun, hvordan vi som mennesker antropomorfiserer verden omkring os og gør selv et batteridrevet plasticdyr til noget andet og mere - og hvordan det kan give os som mennesker muligheden for at blive andet og mere end det, vores omstændigheder tvinger os til.

 

"Kentuki" er en både smuk, skræmmende og underholdende bog.

LÆS DEM ALLE TRE

Det er den tredie bog af Samanta Schweblin, der er ude på dansk. De to andre hedder "Redningsafstand" og "Fugle i munden", og de findes alle her på eReolen. Den første er en kortroman og den anden en novellesamling - til fælles har de samme lille kunst, som driver "Kentuki", at forfatteren formår at tage de små sandheder og lade dem vokse til hele historier. Men følelsen, oplevelsen af de tre bøger, er vidt forskellig. Man læser sig ikke ind i en krog med Schweblin.

 

Jeg anbefaler gerne alle tre bøger. Forhåbentlig vil de også få dig til at kigge ubevidst efter forfatternavnet og reagere, når du ser det.