hænder på klaver

Tema / Seks bøger om musikkens verden

Festivalsæsonen står for døren, og på eReolen står maj måned i musikkens tegn med bøger om store musikere, sød musik og musikalske møder. Her er seks gode bøger til at skyde måneden i gang.

To gode fagbøger

Elsker du selv at synge - måske nogle af de fantastiske sange fra den danske sangskat? Så kan jeg varmt anbefale Phillip Fabers lille indføring Den danske sang. Bogen er en blanding af personlige anekdoter, dansk sanghistorie og musikanalyser, og jeg vil særligt fremhæve lydbogsudgaven, som Faber selv har indlæst ganske fint, og hvor teksten krydres med sungede eksempler. Har du bare den mindste interesse for opera, kan jeg ligeledes anbefale Kasper Holtens En lille bog om opera, som også er en personlig introduktion til en genre, der ellers kan virke svært tilgængelig. Holten bruger sin viden og erfaring til at åbne op og afmystificere operaverdenen på en rigtig fin måde.

To fiktive om musikbranchen

Vil du bare suges ind i rockmusikkens mytiske verden - dengang det hele var nyt og vildt? Så skal du gribe Daisy Jones & The Six, der foregår i L.A. i slutningen af 60'erne og handler om et band - delvist inspireret af Fleetwood Mac - og deres store gennembrud med alt, hvad dertil hører af stoffer, sex og intriger. Skal det hellere være lidt mere jordnært, er Nick Hornbys Den svære toer måske noget for dig. Her møder vi ægteparret Annie og Duncan, hvis skrantende ægteskab flettes sammen med den afdankede amerikanske singer-songwriter Tuckers liv. Hornby er en mester i at skildre menneskelige relationer på en humoristisk måde, og kan du lide hans stil, kan jeg selvfølgelig ikke undlade at nævne musik-nørde-bogen over dem alle, High Fidelity, om en mand, der elsker sin pladesamling cirka lige så meget som kvinden i hans liv. 

To poetiske

Mens nogle bøger handler direkte om musikere og musikbranchen, findes der også bøger, der bruger musikken som et poetisk baggrundstæppe. To gode eksempler på det er Carl Frode Tillers ganske nye, lille roman Flugt og Knud Romers Pigen i violinen. Førstnævnte handler om et forældrepar, der har mistet deres søn og hinanden, og de sørgende forældres historie væves sammen med episoder fra sønnens liv i en musikalsk prosa, der samtidig spejler Bachs Wohltemperierte Klavier. I Knud Romers lille roman er omdrejningspunktet en violinspillende pige, hvis liv fuldstændig flyder sammen med violinspillet og skaber en smuk historie om passion og besættelse, kærlighed og ensomhed, frihed og tvang. 

 

Vi glæder os til at anbefale endnu flere bøger om og med musik de næste uger.

/Nanna, eReolen