pige, der ligger i seng og kigger op i loftet

Tema / Sindets dag: 6 bøger om psykisk sygdom

Litteraturen har en evne til at belyse tabuiserede emner og skabe forståelse mellem mennesker. Vi har samlet seks bøger om psykisk sygdom, som du kan lytte til her på eReolen. 

 

Den 10. oktober fejrer vi Sindets dag, en dag dedikeret til at øge bevidstheden om mentalt helbred og nedbryde tabuerne omkring psykisk sygdom. Litteraturen har en unik evne til at tage os med på en rejse ind i en andres sind, hvor vi kan få indblik i det, der ofte forbliver usagt, og derigennem nedbryde barrierer og skabe medfølelse. 

 

Her finder du seks bøger, du kan lytte til, der belyser sindets skyggeside og åbner samtalen om psykisk sygdom. 

Ungeenheden af Fine Gråbøl

Poetisk og velkomponeret debutroman lægger op til kritisk diskussion af vores syn på psykisk sygdom. 

Ansigterne af Tove Ditlevsen

I Ansigterne bevæger Tove Ditlevsen sig på kanten af virkeligheden i en blanding af barsk socialrealisme og blid poetisk følsomhed. 

Slugt af Christina Englund

Kunstens fortærende længsel og uro er beskrevet lyrisk og sanseligt i Christina Englunds roman om fotografen Francesca Woodmans korte og intense liv. 

Jeg er gråhvid af Bjørn Rasmussen

En roman som i et Twin Peaks-inspireret univers, hallucinerende og gruopvækkende, kredser om temaerne psykisk sygdom, kønsidentitet, faderskab og arvesynd. 

Avatar af Caspar Eric

Den unge digter skriver sig selv ind i en række portrætter, der søger lys i mørket med selvmordet som adgangsbillet. Gravalvorlig poesi skrevet på indignation. 

Professor Hieronimus, På Sct. Jørgen af Amalie Skram

Den delvist selvbiografiske dobbeltroman er et rystende indblik i og et voldsomt opgør med dansk psykiatri i slutningen af 1800-tallet. 

 

På Sindets Dag opfordres vi ikke blot til at reflektere over vores egen mentale sundhed, men også til at støtte dem omkring os, der kæmper med psykiske udfordringer.

 

Besøg Litteratursiden, hvor du kan læse anmeldelser af bøgerne og dykke videre ned i temaet om psykisk sygdom i litteraturen.

Oprindeligt skrevet af Emma Karlebjerg, Litteratursiden.