Tema / Smør for ørerne

Når jeg lytter lydbøger, er det selvfølgelig vigtigt med en god og fængende historie, men mindst lige så vigtigt er det, at stemmen, der fortæller, er behagelig - jeg kalder det smør for ørerne. Jeg har valgt tre lydbøger, hvor smørret smelter i ørerne, og historie og oplæser går op i en højere enhed.

 

Håber I vil lytte med!

Ane / Holbæk Bibliotekerne

 

Kon-Tiki ekspeditionen af Thor Heyerdahl - oplæst af Martin Greis

Thor Heyerdahls (1914-2002) legendariske fortælling om sin ekspedition med sin fem mand store besætning, da de i 1947 i cirka 100 dage sejler over Stillehavet fra Peru til Polynesien på en tømmerflåde for at bevise, at befolkningen på Polynesien oprindeligt var udvandret fra Sydamerika.

 

Det er selvsagt noget af et projekt og meget spændende at høre om livet på en interimistisk tømmerflåde midt ude på åbent hav. Hvordan klarer de det? Klarer de det? Gruppedynamik, naturens kræfter og det eventyrlige er store emner i denne fortælling, men også konsekvenserne af Heyerdahls evindelige udlængsel i forhold til hans familie - perfekt fortalt af Martin Greis.

 

Oktoberbarn af Linda Boström Knausgård - oplæst af Linda Elvira Magnussen

Lindas rørende fortælling om sine indlæggelser (særligt fra 2013 til 2017) på et psykiatrisk hospital på grund af tilbagevendende depressioner, behandlingen, blandt andet elektrochok, og forsøget på at huske, inden hun måske glemmer. Det er ikke en kritik af det psykiatriske system i Sverige, men fokus er snarere på minderne - angsten for at miste hukommelsen (det er en kendt bivirkning af elektrochok), fragmentarisk kommer vi med Linda tilbage i barndommen, i rollen som mor, hustru og kunstner. Tanker om ægteskab og skilsmisse og om at have en bipolar far. Det er så smukt og rørende.

 

Titlen Oktoberbarn henviser dels til, at Linda er født i oktober, men også til en kommunistik ungdomsorganisation i Sovjetunionen, hvis uniform Linda går med i en lang periode som barn. Linda Elvira Magnussen læser fint og nænsomt, ligesom teksten fortjener.

 

Den slags små ting af Claire Keegan - oplæst af Helene Egelund

Fin lille roman, men med en stor historie indeni. Vi er i Irland (hvor forfatteren også selv er fra) i 1985, hvor Bill Furlong og hans familie lever i fred og har travlt op til jul. Bills moralske samvittighed bliver sat på prøve, da han skal levere kul til et kloster. Her finder han ud af, at de huser unge, ugifte og gravide kvinder, der skal skjules. Bill er selv søn af en ung, ugift kvinde og har aldrig kendt sin far. Heldigvis for ham og moderen var der en velgører, der tog dem begge under sine vinger. Han har derfor problematikken tæt inde på livet. Hvad skal han gøre?

 

Bogen tager emnet om Magdalene-vaskerierne op, et skamfuldt kapitel i Irlands historie, hvor det strengt katolske, irske samfund spærrede ”faldne kvinder” inde i religiøse institutioner som straf for deres synder. Man har desuden fundet masser af begravede spædbørn. Det sidste Magdalene-vaskeri lukkede i 1996. 

 

Helene Egelund fortæller indlevende i denne lille store roman.