Familie, der sørger ved gravsted

Tema / Efterårsromaner: Når sorgen lammer familien

Vi vil alle møde den på et tidspunkt i vores liv, sorgen, men vi tackler den alle sammen forskelligt. Her anbefaler vi tre stærke bøger, der skildrer, hvordan en familie oplever sorgen over at miste en elsket, og hvordan hvert enkelt familiemedlem føler tabet på sin egen måde.

 

Nogle gange er vi forberedt på, at den kommer, andre gange sker der et uventet skift i livet, og sorgen kommer væltende. Nogle mennesker bliver hårdere ramt end andre, og vi sørger alle på hver vores måde, men ingen kan ikke sige sig fri for at stifte bekendtskab med den på et tidspunkt i livet.

 

Også i en familie kan man opleve sorgen helt forskelligt. Børn og forældre tackler måske tabet af den elskede på forskellige måder, og sommetider kan man glemme, at andre i familien også sørger, fordi deres sorg er anderledes end ens egen. For mange kan litteraturen også være en måde at leve med sorgen på - bøger, der beskriver den situation, man er i, kan hjælpe en videre i livet. 

 

I disse tre bøger får læseren indblik i, hvordan familier oplever sorgen over at miste en elsket, og hvordan hvert enkelt familiemedlem føler tabet på sin egen måde.

 

Vibeke Marx: Lykkebo lukker

Den højtelskede lillesøster i familien dør. Umiddelbart er der intet at mærke på de efterladte, mor, far og storesøster, men under overfladen raser sorgen. Mor og far kæmper hver sin kamp, mens storesøster genskaber fortiden og familiens historie gennem leg med søstrenes dukkehus.

 

Linn Ullmann: Det dyrebare

Da aupairpigen Mille forsvinder, ved ingen i familien Dreyer, at de næste to år vil rode op i familiens mange hemmeligheder og fortielser. Først efter to år findes Mille død, og mens nogle har sørget over hendes forsvinden, har andre fået bragt ubehagelige sandheder frem i lyset. 

 

Herbjørg Wassmo: Den der ser

Dina er død, og familien står tilbage med tabet af den karismatiske kvinde. Det er ikke let for nogen i familien at finde vejen frem. Hendes søn og svigerdatter kæmper på hver sin måde, ligesom datteren Karna, der helt holder op med at tale. Bogen er fjerde del i serien om Dina.